CUKETKY

DÁRKY PODLE HOROSKOPU – PRO ŠTÍRA
9.11.2016
KREJZLÍKY NA ZAVAŘENINY
11.11.2016

stuha_zelena

Cukety si vysloužily chválu od mnohých kuchařů a na toto téma byla napsána celá řada kuchařských knih. Rozmanité možnosti, jak s touto zeleninou naložit, jsou nepřeberné. Třeba právě cuketové placičky. 

Cukety se zavařují, přidávají se do třených těst, která zvláční a nakypří, výborně doplňují maso v zeleninových směsích, a dokonce se z nich smaží podobné lahůdky, jako z bramborového těsta. Právě brambory dokážou skvěle zkombinovat, a dokonce i nahradit.

Vyzkoušejte například nadýchané cuketové smaženky, které patří, alespoň u nás, k výtečným dobrotám. Určitě jste už někdy vyzkoušeli cuketový bramborák. Tam právě patří i brambory a klasická chuť majoránky a česneku. Placičky, které vám nabízím, jsou ale jiné. Základ tvoří výhradně cukety, a o hebkou konzistenci se postará našlehaný sníh. Těsto se na pánvi okamžitě formuje do placiček, které i přes svou nadýchanost perfektně drží pohromadě. Prostě jedna báseň. Výrazné koření není třeba a o chuť česneku vás neošidím. Patří však do zakysané smetany, kterou podávám zvlášť. Ty oddělené chutě vytvářejí dohromady ten správný zážitek.

Pokud máte velkou úrodu cuket, můžete je zavařit do mátového čatní z cukety a rajčat nebo vykouzlit rychlou večeři z kráječe. Vyzkoušejte i další prázdninová zeleninová jídla nebo hit loňského léta, křehkou nakládanou zeleninu.

stuha_zelena

CUKETKY

Příprava: 15 minut + 30 minut smažení

Těsto

  • 800 g cuket (2 ks) i se slupkou
  • 2 vejce, zvlášť žloutky a bílky
  • 1 lžíce nasekaného kopru (nemusí být)
  • 1 lžíce pažitky
  • 2 jarní cibulky
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • slunečnicový olej na smažení

Dip

  • kelímek zakysané smetany
  • 3 stroužky rozdrceného česneku
  • pár kapek citronu

1.  Cukety dobře omyjte a nastrouhejte v robotu na hrubo. Trvá to tak 6-7 minut. Vysypte je do mísy a posolte. Mísu nechte asi 15 minut stát.

2. Mezitím si ušlehejte sníh ze 2 bílků.

3. Cukety vymačkejte rukou a ochutnejte je, zda jsou dost slané. Přidejte na jemno nakrájený kopr, pažitku a jarní cibulky, přidejte prošlehané žloutky a čerstvě mletý pepř, a směs dobře promíchejte. Dále přidejte mouku se zamíchaným kypřicím práškem a nakonec několika málo tahy vmíchejte sníh tak, aby směs zůstala nadýchaná.

4. Pánev nebo lívanečník mírně vymažte olejem a rozpalte. Pomocí lžíce tvořte malé placičky. Těsto se ihned zatáhne a tak placičkami jemně postrčte, abyste měli jistotu, že je pod nimi tuk. Smažte asi 2 minutky a placičky obraťte. Skládejte je do mísy, ale nezakrývejte je, aby nevlhly.

Cuketky podávejte s česnekovým dipem a nejlépe s opečenou bílou bagetkou.

001

Tím, že necháte cuketám slupku, zachováte nejen potřebné živiny, ale placičky budou pevnější. A také zelenější, což jim sluší. Nezapomeňte na praktické a rychlé měření surovin pomocí kuchyňských odměrek. Pokud nemáte rádi kopr, do směsi ho přidávat nemusíte. V sezoně bylinek si zvolte ty, co vám chutnají.

002

Nastrouhané cukety se docela smrsknou, až z nich odstraníte vodu pomocí soli. Zapomněla jsem spočítat, kolik placiček z této várky vznikne (nějak rychle mizely).  Ale hrubým odhadem jich je asi 24. Záleží samozřejmě na jejich velikosti. Smažení jde velice rychle.

panve_mix

Ke smažení cuketek budete potřebovat pánev s nepřilnavým povrchem. Přidávám trošku inspirace. Pokud trváte na dokonale kulatých tvarech placiček, pak zpracujte těsto na lívanečníku. Více informací naleznete na těchto stránkách.

stuha_zelena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.