CO SE VEJDE NA BALKON

10 SUPER LETNÍCH NÁPOJŮ
15.8.2017
LIBEČKOVÁ MAGGI PASTA
21.8.2017

Balkony a lodžie v letošním roce nebývale ožily. Prázdniny každému nedopřejí řadu volných dní, a tak je těch pár kroků do prostoru před okny bytu dobrou náhradou i velkým potěšením. Vypít si zde ranní kávu znamená příjemný start do nového dne a stejně tak si zde vychutnáte klidné chvíle večer po práci.

Využít každý centimetr patří ke kultuře bydlení. Je vidět, že sušáky s prádlem se pomalu decentně zasouvají pod parapety, a městské balkony ožívají slunečními clonami a praktickým skladným nábytkem, který nabízí krátkodobé pohodlí. Lidé se tu baví, odpočívají i pracují – nezřídka zahlédnete svítící monitor počítače. Tento mnohdy skutečně malý nebo úzký prostor, jde v každém případě docela dobře zabydlet.

Pokud jste letošní sezonu trochu propásli, nevadí; nyní je docela dobrá doba pro rekonstrukci i posezonní nákupy. Stále se ještě můžete připravit na krásné babí léto:

  • Užívat si pohodu na balkoně znamená především zařídit ho účelově a udržovat pořádek. Stále se jedná o venkovní prostor, který je třeba oddělit od domácnosti. Vytvořte si přechodovou zónu, např. ji vyskládejte z rohožek s kokosovými vlákny. Budete mít pocit, že vstupujete na koberec, a ne do venkovního prostoru. Až půjdete zpět, zachytí každou špínu.
  • Přezouvejte se, a pro tzv. venkovní obuv si pořiďte úložný prostor. Vyberte si vtipný plastový box nebo zajímavý koš na prádlo.
  • Máte-li dostatek prostoru, můžete si pořídit dokonce úspornou plastovou skříň. Vejdou se do ní květináče na přesazování, zahradnické náčiní, zmíněná obuv i úklidové pomůcky. Skříň večer spolyká veškerý nepořádek, a především ušetří místo zabrané samostatně stojícími a překážejícími předměty.
  • Když už je řeč o drobnostech, dětem pořiďte na balkon velké hrací boxy, v nichž můžete přechovávat venkovní hračky na písek i k vodě. Po celé léto zde mohou být uskladněné, aniž by vám doma dělaly nepořádek.
  • Stolek a židle si vyberte podle toho, kolik máte místa. V minimalizovaném prostoru můžete skládací nábytek zavěsit na stěnu na dřevěné rošty, lze si pořídit i sklápěcí stolní desku. Dobře kryté balkony nabídnou komfortní vybavení díky ratanovém nábytku, který má tu výhodu, že mu nevadí vzdušná vlhkost. K relaxaci perfektně poslouží také atraktivní závěsné houpací křeslo, nezabírající příliš prostoru.
  • Užijte si každé volné chvíle k posezení u  společného jídla. Abyste s každou drobností neběhali sem, tam, pořiďte si servírovací tác a na stůl jednoduché prostírání, protože tu občas něco vylijete.
  • Nezapomeňte se chránit před vosami; srpnové rojení je v plném proudu. Jídlo uchovejte pod poklopem, a je-li nejhůř, není od věci pořídit si praktický lapač hmyzu. Samotný vstup do bytu ochraňte speciální sítí, s níž zabezpečíte celý dveřní prostor.
  • Balkon bude plný života, věnujete-li zde péči rostlinám. Samozřejmě těm, které vydrží případný úpal. Velkými pomocníky jsou samozavlažovací květináče a truhlíky. Vaše výpěstky udrží v kondici i tehdy, odcestujete-li na delší dobu.

Na balkon by se měla vejít především dobrá nálada. Pokuste se setřepat starosti hned za dveřmi, a odpočívejte.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.