CIABATTA S PŘÍCHUTĚMI

CESTOVNÍ ŠITÍ Z OBALU OD VAJEC / RECYKLACE
8.7.2016
TŘI ZMRZLINY PRO DOMÁCÍ NANUKY
12.7.2016

stuha_zelena

Ciabatta patří ke klasickým přílohám, které Italové kombinují s nejrůznějšími jídly. Jedná se o kynutý bílý chléb z hladké mouky a na jeho upečení není nic složitého.

Nenechte se odradit délkou mého článku, nějak jsem se neukočírovala. Popravdě by to mohlo být horší, protože se správná receptura připravuje 2 dny. Ale protože jsou prázdniny a zaručeně chcete svůj volný čas věnovat rovněž něčemu jinému než vaření, připravila jsem chléb, který ráno zaděláte a večer máte na stole. Nebude o nic ošizený, ba právě naopak – dochutila jsem ho olivami, rajčátky a cibulkou.

Olivami rozhodně nešetřete a pokud dáváte správně přednost nevypeckovaným olivám, pak v tuto chvíli potřebujete nástroj, který je pecek zbaví. Jde to docela dobře i vypeckovávačem třešní (ten jsem také použila zde). Jak vypadá olivová ciabatta uvnitř, uvidíte na konci článku.

stuha_zelena

RYCHLÁ OLIVOVÁ CIABATTA

Příprava: 20 minut + kynutí + dokončení před pečením 50 minut * Získáte: 2 chleby

těsto

  • 400 g hladké chlebové mouky z pšenice špaldy
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 300 ml vlažné vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • hrst pokrájených zelených a černých oliv

dochucení

  • cherry rajčátka
  • zelené a černé olivy
  • hrubá sůl
  • sušené oregano
  • česnek
  • červená cibule

1. Do robotu dejte přesetou mouku se zamíchanou solí, přidejte ostatní ingredience kromě pokrájených oliv a asi 10 minut hněťte. Vznikne hladké, lepkavé těsto. Vyklopte ho pomocí stěrky do olivovým olejem vymazané misky, přikryjte utěrkou a nechte 1 a 1/2 hodiny kynout. (Správně se těsto nechává do druhého dne v chladničce).

2. V mezičase si vypeckujte olivy.

3. Vykynuté těsto rozdělte na 2 díly. Každý rozválejte na obdélník velký 20 × 30 cm, vál i váleček dost pomoučněte. Pracujte lehce, abyste z těsta nevytlačili vzduchové bubliny. Na těsto rozložte nakrájené olivy (do každého z chlebů jiný druh) a podle fotografie ho přeložte na třetiny. Zabalené ciabatty pomoučněte a nechte 30 minut v klidu. (Správně se těsto překládá nejprve takto a znovu se zabalí z opačných konců; postup se opakuje, aby těsto nabralo co nejvíce vzduchu).

4. Troubu rozpalte na 220 °C. Chleby přeneste na plech s pečicím papírem vymaštěným olivovým olejem.

5. Povrch chlebů poklaďte podle chuti rajčátky, olivami, česnekem, cibulí, okořeňte oreganem. Pokud chcete přidat trochu soli (nemusí být), pak až těsně před pečením.

6. Pečte asi 20 minut dorůžova. Do trouby dejte zároveň nízký pekáček s vodou.

 

ciabatta1

Olivové těsto je dost lepkavé. Do misky ho přesouvám pomocí stěrky, to pak jde velmi dobře. Jinak doporučuji namočit si ruce. Těsto přikryji bavlněnou utěrkou a jdu si po svých. Mám teď hodinku a půl volno.

ciabatta2

Třešňový vypeckovávač zafungoval i na olivy. Vykrojil do nich křížek a pecky spořádaně odstranil. Oliva se strčí do míst, které vidíte na fotografii, a jen stlačíte prstem bílý puntík, který patří k pracovnímu pístu. Pecky se zachytí ve spodní nádobce.

ciabatta3

Vykynuté těsto vytlačí i trochu oleje, kterým je miska vymazaná, tak počítejte s mastnou utěrkou. Jinak je všechno jak má být, takže se mohu pustit do přípravy chleba.

ciabatta4

Vykynuté těsto nesmíte válečkem příliš trápit. Pracujte rychle a lehce. Ciabatty by si měly uchovat vzduchové bubliny, které jsou pro ně charakteristické. Když těsto takto plním, už ho víc nepřekládám. Nezáleží na tom, že je povrch chleba hrbolatý od oliv. Těsto ještě krásně nakyne a při pečení se zakulatí.

ciabatta5

Povrch zabalených ciabatt pomoučním a pak ho nazdobím dalšími ingrediencemi. Trošku je zatlačím dovnitř, ale jak necháte chleby před pečením ještě kynout, zase se vyrovnají. Pečicí papír je třeba natřít olivovým olejem.

ciabatta6

Ciabatta má porézní těsto, které vytváří vzduchové bublinky. Nejlepší je pochopitelně čerstvě upečená. Nebojte se, že by vám někdy zbyla na druhý den.

K olivové ciabattě je třeba už jen sklenka lehkého bílého vína a dobrá společnost. Nechte si chutnat!

stuha_zelena

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.