ČESNEKOVÝ CHLÉB NAAN

ARANŽMÁ DO SKLENKY NA VÍNO
21.4.2017
5 TIPŮ NA PARÁDNÍ DEZERTY KE KÁVĚ
25.4.2017

stuha_zelena
Plackový indický chléb naan se peče na stěnách hliněných pecí tandoori při teplotě 400 °C. Docela dobře ho ale upečete i doma ve své troubě.

S přípravou tohoto chleba je to podobné jako s pizzou. Úplně stejné to nebude, ale i tak si pochutnáte. Plackový chléb mívá nejčastěji podobu kapky, a je vhodný ke všem zeleninovým pokrmům z oblasti Středozemního moře, k polévkám i k jídlům z jednoho kotlíku, často dochuceným kari. Je typický pro kuchyni střední Asie a k jeho přípravě se používá pšeničná mouka. Chléb se jí čerstvě upečený, nejlépe teplý, proto mějte vždy po ruce bavlněné utěrky, do kterých ho okamžitě zabalíte a podáte přímo na stůl. Velice rychle a doslova za pár korun připravíte příjemně neobvyklou večeři.

Samotný chléb může být kvasnicový nebo jen načechraný sodou, a zvláčňuje ho pouze slunečnicový olej. Protože chuťově není sám o sobě příliš výrazný, můžete vyzkoušet jeho česnekovou variantu. Do tohoto receptu pak přidávám olivový olej a jako přílohu podávám zelené olivy. No, a využila jsem – jak jinak, než olivové utěrky zdobené strojovou výšivkou. Používejte pouze bavlněné materiály, protože utěrky se od česnekového chleba zamastí, ale bez problémů je pak vyperete na 60 °C.

stuha_zelena

ČESNEKOVÝ CHLÉB NAAN

Příprava: 20 minut + 1 hodina kynutí * Získáte: 6 chlebů

  • 300 g hladké mouky
  • 2,5 lžičky suchého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 140 ml teplého mléka
  • 4 vrchovaté lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička soli
  • 1 plná lžíce olivového oleje + na pomazání
  • 7 větších stroužků nasekaného česneku
  • zelená naťová cibulka 

1. Mouku prosejte do misky, přidejte droždí a cukr a směs promíchejte.

2. Přilijte vlahé mléko, jogurt pokojové teploty, lžičku soli (tady se přímo nepotká s droždím) a vrchovatou lžíci olivového oleje. V této fázi beru do rukou ruční mixér s hnětacími háky a těsto si pořádně promísím. Když drží pohromadě, dám ho na pomoučněný vál a krátce zpracuji rukama. Tady zjistíte správnou konzistenci těsta. Mělo by být pružné, vláčné a nelepivé. Moukou nebo kapkou mléka jej můžete dostat do formy, ale bývá akorát.

3. Vraťte ho do misky vytřené olivovým olejem, přetáhněte ji potravinářskou fólií a dejte na 1-1,5 hodiny kynout na teplé místo.

4. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, přesuňte ho na vál a vyhřejte troubu na 200 °C. Bochánek rozkrojte na 6 částí. Tím budete mít už předurčen tvar jednotlivých placek. Každý díl jemně přejeďte válečkem na pomoučněném válu a pak prsty zmáčkněte střed placky tak, aby kraje zůstaly vyšší.

5. Placky nechte ještě 15 minut kynout na plechu vyloženým pečicím papírem, a potom natřete střed olejem a bohatě posypejte česnekem. Mezi plackami nechte prostor, protože ještě zvětší svůj objem. Plech vložte do horní poloviny trouby na 15 minut, až povrch těsta zrůžoví.

Chléb podávejte posypaný nasekanou naťovou cibulkou a jezte ještě teplý.

001

Utěrky musí být v pohotovosti, protože chléb je opravdu nejlepší ještě horký. V Indii se placky pečou hodně zprudka, až se jim vytvoří na povrchu černé puchýřky. Převážně se jedí suché, posypané sezamem, koriandrem nebo cibulí s máslem ghí. Vyzkoušejte kteroukoli kombinaci. Když si chléb dochutíte česnekem, bude mnohem výraznější a uděláte i něco pro své zdraví.

002

Těsto dobře vykyne (tady už nevypadá nejlépe, protože focení chvíli trvá). Z vykynutého těsta můžete udělat válec, rozkrájet ho na stejné díly a rukama vytvořit placky ztenčené uprostřed. Já jsem tu rozdělila bochánek na klíny, každý trochu rozválela a dotvarovala prsty. Je to hodně rychlé. Okraje olejem nenatírejte, ať si ještě kynou, a střed hustě posypejte nasekaným česnekem. Normálně se placky pečou pod grilem, ale česnek by vám přímým žárem zhořkl. Chleby nechte v horní polovině trouby, ale pečte je zprudka.

Utěrky, které využívám na servírování, si nechávám stranou spolu s ubrousky a ubrusy. Na nádobí je nepoužívám. Pokud potřebujete pár nových kousků, podívejte se na naši nabídku vaflových utěrek se strojovou výšivkou oliv a česneku nebo na celou řadu utěrek s vytkávanými vzory.


stuha_zelena

2 Comments

  1. Jana napsal:

    Prosím, lze nahradit sušené droždí droždím čerstvým? V jakém množství? Děkuji.

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Jano,
    obecně platí, že 1 g instantního droždí = 2,5 g čerstvého droždí. Kalibrovaná odměrková lžička obsahuje 5 ml, což by mělo odpovídat asi 3 g instantního droždí. Do chleba dávám 2,5 lžičky, takže to vychází asi na 8 g čerstvého droždí. Dejte vědět, jak pečení dopadlo :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.