ČERNOBÍLÁ HARMONIE

6x SVŮDNÁ ČOKOLÁDA
14.3.2017
MRAMOROVANÁ BUCHTA S ČAJEM MATCHA
16.3.2017

Černobílý interiér je intenzivní hrou mezi harmonií a napětím. Přímočarost takové kompozice je většinou dechberoucí. Minimalistický pohled na svět k ní v poslední době přivádí stále větší počet lidí, zejména mladých.

Nedivím se tomu. Život si děláme uspěchaným, složitým. Přitom mu podvědomě potřebujeme dát určitý řád, v němž se chceme vymanit ze zbytečností, a to je docela těžké. V bytových kompozicích jde o to, že na sebe jednotlivé prvky působí a jejich vzájemný vztah vytváří harmonii. Není to jednoduché a mnohdy se k tomu dopracujeme až po letech zkušeností se zařizováním interiéru. S černou a bílou je to o mnoho jednodušší.

Stojíte-li na začátku svého bydlení, anebo potřebujete uspořádat svůj život do čistých linií, začněte od černé a bílé. Pomohou vám i z psychologického hlediska a možná v takto zařízeném prostoru získáte více rovnováhy.

Při zařizování interiérů jsem si ověřila pár pravidel, na které je třeba brát ohled:

  • Rozhodněte se, zda v místnosti bude převažovat bílá nebo černá, převážně se to týká nábytku. K sousedství těchto barev přibudou vzory, a jejich rovnocenností byste mohli vytvořit docela velký chaos. Takže jedna z barev vítězí a druhá je doplňková. Platí to i o dekorovaných plochách tapet, koberců, nádobí i stylotvorných prvků.
  • Pokud si přejete prostor neporušit další barvou, i tak je třeba k výraznému kontrastu připojit určité zjemnění. Přinesou ho šedé tóny. Je to logický výsledek, který vzniká smícháním černé a bílé. Neobyčejně dobře vypadají šedé tóny na kůži a výrazných strukturách textilních materiálů.
  • Černá a bílá má tisíc odstínů, to jistě víte. Černé tóny vypadají skvěle od antracitu po uhlové barvy, sluší jim mat i vysoký lesk. Horší je to s bílými tóny. Jakmile do nich přibude nažloutlý odstín, ladí už o trochu méně (např. u tapet). Barvy slonové kosti však dobře začleníte prostřednictvím keramiky a přírodních materiálů.
  • Rozhodnete-li se pro třetí barvu, pak máte ruce docela volné. Měla by to být barva, kterou máte opravdu rádi, protože by se vám neměla okoukat. Stačí v dotecích, ale například jemná jablečná zeleň nebo modrofialový odstín přinese spoustu zajímavého vzruchu.
  • K naprosto výjimečnému a harmonickému ladění pak patří barvy dřeva. Do poněkud učesané černobílé elegance přinesou teplo a život.

 

 

 

2 Comments

  1. Naty napsal:

    Díky za inspiraci 🙂

  2. Jana napsal:

    Rádo se stalo :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.