ČAS NÁVŠTĚV I

KERAMIKA K PODZIMNÍM CHUTÍM
14.10.2015
DÁRKOVÉ ROZJÍMÁNÍ
15.10.2015

Určitě to znáte – má přijít návštěva a honem potřebujete vymyslet dobré pohoštění. Pokud víte, co přátelé rádi jedí, máte vyhráno. Pokud nevíte, sáhněte po receptech, které jsou všeobecně prověřené a ve většině případů nezklamou. Například po nějaké úpravě listového těsta s příchutí, která lahodí dobrému vínu.

U nás doma máme v oblibě špenát. A tak vymýšlím pokaždé něco jiného a mám radost, když  pokrm naservíruji trošku jinak, než jak jej všichni očekávají. Právě tak jsme si pochutnali na teplém a křupavém těstě, které jsem ochutila špenátem, okořenila růžovým pepřem a smotala do malých větrníčků. Budete-li je podávat horké – jako předkrm – výtečně si pochutnáte. Tajemství jejich výroby je založeno na chytrém kuchyňském pomocníkovi.


TESTUJEME RÁDÝLKO SE ŠESTI KOLEČKY

vetrnicky dD

Nedávno jsem vyzkoušela rádýlko, na jehož osu lze navléknout až šest koleček. Pomocí čtyř jsem vyrobila kremrole rychle jako blesk. A slíbila jsem si ještě jednu zkoušku – složitější. Tentokrát jsem rozkrájela dvojité těsto a ještě k tomu měkce naplněné vrstvou špenátu. Trošku jsem očekávala fiasko a špenát rozpatlaný po celé kuchyni. Ale zase vše dobře fungovalo. Za 40 minut byly špenátové větrníčky v troubě.


vetrnicky1

CO BUDETE POTŘEBOVAT?  Připravte si praktický silikonový vál * 2 pláty chlazeného listového těsta * zchladlý špenát * rádýlko se 6 kolečky * sezamové semínko * růžový pepř * vajíčko na potření

vetrnicky2

ŠPENÁTOVÝ SENDVIČ  Teď se nebude dít nic složitého. Na pomoučněný vál rozprostřete plát těsta, od krajů ke krajům na něj naneste studený špenát v asi 0,5 cm vrstvě. Vše přiklopte druhým plátem těsta. Natočte si ho na váleček, abyste se správně trefili. I když špenát milujete, nedávejte ho do těsta větší vrstvu. Při krájení byste ho nejspíše vytlačili ven. Zcela postačí, když ho výrazněji ochutíte.

vetrnicky3

RÁDÝLKO V AKCI  Na osu rádýlka nasaďte všechna kolečka a připravené těsto rozkrájejte. Jde to snadno, zoubkované kraje koleček těsto dokonce jemně stisknou k sobě. Jak vidíte, správně připravený špenát nikam nevytéká. Pak musíte pracovat rychle. Nadívaný proužek oddělte od zbytku těsta, uchopte ho uprostřed a oba konce zakruťte do protisměru. Klikatého hada ihned stočte do spirály a přeneste na plech s pečicím papírem.

vetrnicky4

VĚTRNÍČKY Mezi větrníčky ponechte větší rozestupy, protože se v troubě výrazně zvětší. Vajíčko prošlehejte vidličkou a povrch větrníčků potřete. Patrně dojte k tomu, že špenát mírně rozpatláte po povrchu těsta, ale ničemu to nevadí. Koláčky dozdobte sezamovým semínkem a růžovým pepřem. O zbytek se postará předehřátá trouba.

vetrnicky5

POHOŠTĚNÍ PRO DVA  Větrníčky vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte je zhruba 30 minut. Vyndejte je poté, co vajíčko na povrchu zezlátne. Servírujte je teplé se sklenkou bílého vína. Nechte si chutnat!

Pro zvláštní příležitost si můžete dovolit malé překvapení. Do koláčku zapíchněte speciální prskavku ve tvaru srdíčka. Ke konci roku se takový nápad docela hodí. Prskavky zakoupíte ve specializovaných obchodech s party předměty.


SEČTENO A PODTRŽENO

Nezbývá, než rádýlko pochválit. Snadno se umyje, jen je to takový ten typ nástroje, na který si při úklidu musíte udělat místo. Já jsem spokojená. Myslím si, že nůž nebo jiný nástroj by špenát vytlačoval ven a rozkrájení sendviče by bylo za trest. Samozřejmě stojí za to vyzkoušet rádýlko na něčem dalším…

razitko_02

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.