BLESKOVÝ MAKOVÝ COP + VIDEO

LEVANDULOVÁ ZMRZLINA
22.7.2016
JAK PŘIPRAVIT LEDOVÝ ČAJ I
26.7.2016

stuha_ruzova

Pro všechny příznivce modrého makového úsměvu tu mám recept s klasickou rumově čokoládovou náplní. Vrátí vás do dětských let a prázdnin u babičky.

Své babičky jsem nezažila. Ale manželovu jičínskou naštěstí ano. Byla to správná babička. Moudrá i laskavá a neskutečně dobrá kuchařka. Její kuchyně byla místem nabízejícím pět jídel najednou, a když už jsem nemohla, následoval dotaz: „Janinko, tobě nechutná?“ No, a tam se pekly reveňové buchty, rybízové koláče a stáčela malinová šťáva. V duchu vzpomínek prostě musím v létě péct a tloustnout…

Kdyby to na vás také přišlo, předávám skvělý makový pletenec, který vznikne naprosto jednoduchým trikem. Podívejte se na video, jak snadná je jeho příprava. Pokud zpracujete listové těsto, které lze koupit chlazené a připravené ve tvaru obdélníkového plátu, bude vaše pečení tak rychlé, že si ani rodina nevšimne, že jste v kuchyni něco dělali.

Zpracovaný cop stočte do věnce, nebo rozkrájejte na kratší kusy, jak zrovna potřebujete. Vložte je do trouby na velkém plechu, případně si upečte jen část v malé zapékací keramické misce a zbytek připraveného koláče zamrazte, až přijdou hosté.

stuha_ruzova

PLETENEC Z LISTOVÉHO TĚSTA

těsto

  • 275 g chlazeného listového těsta

maková náplň

  • 150 g mletého máku
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g nastrouhané hořké čokolády
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • ½ hrnku smetany
  • 3 lžíce rumu

1. Suroviny na náplň dejte do kastrůlku, promíchejte a provařte. Je-li náplň hustá, přidejte smetanu. Náplň by měla jít dobře namazat, ale musí být kompaktní, aby vám z těsta nevylézala.

2. Těsto nechte mírně prohřát v místnosti a rozmotejte ho i s připraveným pečicím papírem. Na plát naneste náplň a zubatou stěrkou ji rozetřete tak, aby byla stejnoměrně vysoká. Z delší strany roládu zatočte. Při rolování si pomáhejte pečicím papírem.

3. Srovnanou roládu položte proti sobě a středem ji prořízněte ostrým nožem na dvě stejné části, přitom začátek nechte spojený. Pak prameny převraťte řeznými hranami vzhůru a pevně je překřižte přes sebe.

4. Pletenec rozkrojte na 2 části, případně ho upečte vcelku.

5. Plech nebo zapékací formu vyložte olejem vymazaným pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 35 minut. Pokud jste těsto rozdělili na menší kousky, položte je dále od sebe, protože pečením dost nabude.

Hotový moučník lehce pocukrujte.

Teď koukám, že na videu vypadá postup docela zdlouhavě. Ale zamíchat náplň a zamotat hotové těsto je opravdu ta nejjednodušší věc. Máte-li chuť na mák, určitě efektní přípravu vyzkoušejte. Po moučníku se jen zapráší.

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.