BAZALKOVÉ OLEJE A TEXTIL S BYLINKAMI

JE ČAS PROVĚTRAT GRIL
24.5.2017
MOTÝLÍ UBROUSEK A KRÉM KINDER BUENO
26.5.2017

bylinky_02

Bylinkové oleje výrazně dokončí chuť zeleninových salátů, marinád i dipů. Nepatří právě k nejlevnějších surovinám v kuchyni, přitom si je můžete vyrobit za rozumnou cenu. Zanedlouho nám totiž bylinky porostou pěkně na zahrádkách.

Bazalka pravá nebo vonná, je jednou z bylinek s nezaměnitelnou vůní a skrývá takový zdravotní potenciál, že patří právem ke královnám kuchyně. Vlastně byla nazývána „bylinkou králů“. Její chuť máme spojenou především s italskou kuchyní. Je to také jedna z mála bylin, které nakládáme do olivového oleje. Pro mnohé další je vhodnější třeba slunečnicový olej.

Dnes vám nabídnu hned dva oleje různých chutí; jeden přírodní, s rozmělněnými částečkami rostlin, a druhý trošku ostřejší, s feferonkou a česnekem. Kromě dochucení se liší také způsobem přípravy, a to zatepla, nebo zastudena, oba jsou zajímavé.

Inspiraci jsem ale nalezla úplně jinde – na e-shopu totiž máme celou řadu výrobků z nových španělských tkanin. Jedna z nich mě obzvláště zaujala. Je to látka potištěná reklamními emblémy bylinek. Máme z ní ušité povlaky na polštářky, ubrusy i čtvercové prostírání. A právě tento dekor, zaznamenávající bylinky, se vám bude v kuchyni skvěle hodit!


BAZALKOVÝ OLEJ S NALOŽENÝMI LISTY, ČESNEKEM A FEFERONKAMI / ZASTUDENA

Příprava: 30 minut + 2 týdny na uležení * Získáte: 500 ml oleje

  • 100 g bazalkových stvolů
  • 500 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 1/2 feferonky, nakrájené na plátky

1. Bazalku omyjte a osušte papírovou utěrkou. Do vypařené a suché lahvičky dejte olej, bazalku lehce polámejte v dlaních a vložte do oleje tak, aby nevykukovala nad hladinu. Přidejte nakrájený česnek a feferonku, lahvičku uzavřete a protřepejte.

2. Olej uložte na 2 týdny do temna a do chladu. Během té doby lahvičku několikrát protřepejte. Poté stvoly bazalky vyjměte ven. Olej skladujte v chladničce a spotřebujte ho do 3 měsíců. Pokud veškerou zeleninu vyjmete ven, olej vydrží více jak půl roku.


BAZALKOVÝ OLEJ S ROZMĚLNĚNÝMI LÍSTKY / ZATEPLA

Příprava: 30 minut + 3 dny na uležení * Získáte: 500 ml oleje

  • 200 g bazalkových lístků
  • 200 ml vroucí vody
  • 500 ml extra panenského olivového oleje

1. Omyté lístky dejte do misky a zalijte vroucí vodou po dobu 2 minut. Vodu slijte a bazalku rychle propláchněte studenou vodou. Zceďte ji a lístky vložte do několika složených kuchyňských utěrek a na plocho dlaní lehce vymačkejte vodu.

2. Vymačkané listy vložte do mixéru společně s olejem a rozmixujte je na kaši. Směs dejte do vypařené a suché lahvičky, uzavřete a nechte zrát 2-3 dny. Během zrání olej párkrát protřepte. Pak olej zceďte přes jemné plátýnko, je-li třeba, pak opakovaně. Olej nechte v chladničce (musí být v temnu) a spotřebujte ho během 1-2 měsíců.

olej1

Bazalku je třeba dobře omýt. Pokud ji dávám přímo do oleje, udělám to den předem, aby byla druhý den suchá. Olivový olej zvolte kvalitní, aby váš výsledný produkt byl co nejchutnější. I tak vás vyjde levněji, protože litr kupovaného, za studena lisovaného bazalkového oleje vyjde na pět set korun, i více.

olej2

Zatepla připravený olej se dělá pouze z bazalkových lístků, stvoly ale nasekám třeba do čerstvého salátu. Krátce spařené (blanšírované) listy si díky rychlému ochlazení zachovají krásně zelenou barvu, kterou pak předají oleji. Na následující fotografii je to ten olej vlevo. Za tři dny bude po přefiltrování připraven ke konzumaci.

olej3

Zastudena připravovaný olej vidíte vpravo. Stvoly musí být pod hladinou a ještě k nim přibude česnek a feferonky. Na tento olej si ale musíte alespoň 2 týdny počkat. Během zrání ho párkrát protřepte. Po přecezení bude mít méně zkalenou barvu, než olej s rozmixovanými částečkami lístků.

Bazalka jako lék:

  • Bazalka patří k bylinkám, které by v jídelníčku neměly chybět. Podporuje trávení i chuť k jídlu a pro svůj obsah vitamínu C a řadu minerálních látek má velký přínos zejména v zimních měsících.
  • Je přírodním antiseptikem, pro své dezinfekční účinky ji použijte při léčbě aftů i různých zánětů dásní.
  • Působí blahodárně na naši nervovou soustavu. Uklidňuje bolesti hlavy, napomáhá zklidnění organizmu při nadměrném stresu.
  • Zlepšuje soustředění i paměť. Společně s meduňkou a mátou bývá součástí čajových směsí.
  • Bazalku si lehce nasušíte i na zimu.
  • Bazalkový olej využijte na pizzy, rajčatové saláty, mozarellu, do marinád.

bylinky_02

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.