BAREVNÝ KOKOS NA SVÁTEČNÍ LASKOMINY

VELIKONOČNÍ PLNĚNÉ ROHLÍČKY + VIDEO
23.3.2017
CHLEBÍČEK SE SUŠENÝMI RAJČATY A OLIVAMI
27.3.2017

stuha_ruzova

O tom, že je kokos zdravý, není pochyb. Může být součástí všelijakých pochoutek od jara do zimy. Vzhledem k tomu, že se blíží Velikonoce, kdy všechno hýří barvami, bílý kokos přijde zkrátka. 

Barvený kokos si můžete koupit. Ale proč si ho nevyrobit doma, když vám to zabere sotva 10 minut? Stopla jsem si to. Nedávno jsem vyráběla zaječí muffiny pro děti a hledala jsem alternativu, jak nahradit barevný posyp plný cukrových bonbonků. Náhoda tomu chtěla, že jsem potkala pytlík barveného kokosu, tak přidávám tuto možnost.

Myslím, že by se vám nápad mohl hodit ke zdobení dezertů, zmrzlin a především dětských laskomin, právě o svátcích. Kokos jsem barvila několika kapkami potravinářských barev, ale v závěru článku vám poradím, jak a čím barvit mnohem zdravěji.

stuha_ruzova

kokos1

Do mikroténového sáčku nasypte 4 vrchovaté lžíce kokosu. Do mističky dejte na špičku lžičky potravinářského barviva (dala jsem více, ale jen kvůli focení, aby byly barvy syté) a přidejte 1 lžičku vody, ne víc. Barvu rychle rozmíchejte a přidejte ke kokosu. Sáček pevně uzavřete uzlíkem.

kokos2

Omlouvám se za tu krvavou lázeň, neuvědomila jsem si, že jsem si na focení nechala červenou barvu, a že to nebude vypadat nejlépe… Teď tedy uzavřený sáček promněte prsty – lépe oběma rukama, asi tak jako byste přepírali kousek prádla. Kokos se velmi rychle rovnoměrně obarví.

kokos3

A je hotovo. Takto dopadl citronový, mechově zelený, jahodový a malinový kokos. Zbývá jen sáčky rozstřihnout a kokos nechat rozložený usušit.

kokos5

Barevný kokos vezměte s sebou ke kamarádce. Můžete ho věnovat mamince, která ráda peče s dětmi. Je to taková milá předsváteční pozornost.

kokos4

Z barevných kokosů jsem vytvořila směs. Nechtěla jsem, aby převládala jedna barva, proto jsem do misky odměřila polévkovou lžící stejná množství barevných kokosů. Výsledek vidíte na dalším snímku. Upekla jsem citronové řezy, které jsem namazala tvarohovým krémem s limetkou a lehce posypala kokosem.

DSCF4554

Zatímco barevné máčky a bonbonky z pečiva opadávají, lehounké částečky kokosu krásně ulpí v krému. Řezy nechte trochu vychladit a pak se od nich dokonce ani neupatláte.

Ještě pár slov o kokosu – bílém i barevném:

  • Kokosové plody jsou pro nás mimořádně cenné. Jsou hodně výživné a bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Například kokosová voda pomáhá při všech nemocích močového měchýře, při zažívacích i střevních potížích. Konzumace kokosu pomáhá mimo jiné snižovat vysoký krevní tlak, chrání nás před rakovinou prsu a prostaty, zvyšuje imunitu, bojuje proti zánětu kloubů.
  • Kokos je vynikající potravinou pro každého, kdo trpí potravinovou intolerancí na mléko.
  • Dužina pro nás není snadno stravitelná, ale využívá se při léčení nervových nemocí a ztrátě paměti. Sušenou a rozemletou ji ochotně konzumujeme v pečivu, zmrzlině i při zdobení dezertů, kde je zdrojem výtečných dominujících chutí.
  • Barvený kokos berte pouze jako občasnou náhradu cukrovinek, jistě ho nebudete jíst po lžících. Potravinářské barvy můžete nahradit gelovými barvami, které nařeďte ještě menším množstvím vody, než uvádím u práškových barev. Řekla bych, že chuť kokosu gelové barvy méně ovlivní.
  • Ještě lépe můžete využít celou řadu přírodních barviv, kterými docílíte podobných výsledků. Využijte šťávy, kterými docílíte následující barvy:

zelenou = zelený čaj Matcha, špenát

červenou = červená řepa, rybíz, maliny

žlutou = mrkev, kurkuma

Pokud barvíte přírodní šťávou, pak potřebujete na 1 lžíci kokosu 1 lžičku čisté šťávy bez dužiny. Kokos bude trošku mokřejší než při barvení syntetickými barvami. Nechte ho dobře uschnout nebo proces urychlete v sušičce nastavené asi na 40 °C.

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.