ANANASOVÝ KOLÁČ A PORCOVÁNÍ ANANASU

POLŠTÁŘKY Z BERÁNKŮ POMOHOU OD ÚNAVY
5.1.2018
4 RYCHLÉ A SNADNÉ VEČEŘE I
9.1.2018

Možná i vám zbyl po svátcích ve spíži ananas. Je správný čas tuto pochoutku zkonzumovat.

Samotný ananas je bohatý na vitamin C, což v tuto dobu, kdy na nás útočí chřipky, naše těla víc jak potřebují. Obsahuje i vitaminy skupiny B a celou řadu stopových prvků – jako je hořčík, železo, zinek a další, které jsou zase blahodárné na pleť. A nemohu pominout bromelin, enzym štěpící bílkoviny a srážející mléko, jež je mimoto silnou a účinnou protizánětlivou látkou podporující hojení, zmírňující otoky a bolest. Čerstvý ananas by měli konzumovat všichni, kdo mají srdeční těžkosti, protože bromelin uvolňuje sevření srdečních věnčitých tepen.

Ale dost už o zdraví, budu se věnovat nástroji, který mi pomůže ananas naporcovat. Já to totiž dělám docela nerada. Celé porcování je pracné, upatlané i docela se u toho nadělá. Takže s chutí vyzkouším následující kráječ, který by měl z celého ananasu vykroužit ovocnou spirálu. Vzhledem k tomu, že je z plastu, přiznávám, že mu trochu nedůvěřuji. Pokud bude vše ok, plátky ananasu chci dokončit upečený korpus na koláč bez použití mouky.


TESTUJEME KRÁJEČ NA ANANAS

11122_v1_z1

Takhle vypadá. Spodní disk má ostré hrany a zubatý konec šroubu se zavrtává do plodu. Zelená rukojeť je snímací. Kráječ na ananas je jednoduchý nástroj vyrobený z tvrzeného plastu, který dokáže pomocí otočného šroubu vykrojit z celého plodu plátky ananasu zbavené slupky a tvrdého středu. Po použití jej lze umýt v myčce na nádobí. Vykrojená spirála má průměr 9 cm.


ananas1

JAK TO FUNGUJE  Zatímco při běžném porcování ananasu musíte okrájet slupku, pak odstranit zbylá očka, nakrájet plátky a vykrojit tuhý střed, zde bych měla všechny úkony zvládnout jedním pohybem. Upekla jsem si jemný korpus, připravila domácí rybízové želé a jdu na to. Zralý ananas jsem zbavila vrcholu, postavila ho na stůl, do kráječe jsem nasadila rukojeť a teď bych jen měla zavrtat zubatou část nástroje doprostřed seříznuté plochy a pomalu otáčet po směru hodinových ručiček…

ananas2

CO JSEM VYZKOUMALA  Především – kráječ funguje v každém případě! Ale jako u všeho, musíte vědět jak na to, chcete-li mít výsledek dokonalý. Na obrázku vidíte první pokus. Měla jsem totiž ananasy dva. První, hodně zralý a měkký, a pro jistotu jsem koupila čerstvý a pevnější. Spirála z obou vyšla v pořádku, ale z čerstvého ananasu byla vzhledově dokonalejší…. Na obrázku vidíte, že z hodně zralého ananasu nejsou kroužky tak hladké a pevné jako ty, které jsem použila pro zdobení koláče. Také jsem nevěděla, jakou silou musím tlačit při šroubování. Když zatlačíte víc, otáčka vykrojí vyšší kolečko, protože se nůž víc zaboří. Když pracujete citem, budou kolečka nižší a pravidelnější, což je vidět na spirále vlevo. Úžasné je, že tvrdý střed ananasu zůstává uvnitř nástroje (vidíte ho vpravo) a po dokončení ho vytlačíte ven. A ještě úžasnější je to, že po celé práci zbude jen loužička šťávy a úhledně vykrojená slupka. Z vykrojené spirály jsem celý plášť sundala pomocí naříznutí.

JAK VYTVOŘIT KROUŽKY  Nyní vám bude jasné, proč je rukojeť odnímatelná. Sundejte ji z nástroje a spirálu díky volnému konci stáhněte. Aby vznikly pravidelné kroužky, musíte každou otáčku odkrojit nožem. Kroužky pak budou na jednom místě rozkrojené (viz koláč), ale to ničemu nevadí. Horní kroužek není nic moc, ale ty střední jsou dokonalé.


SEČTENO A PODTRŽENO

razitko_03

Kráječ považuji za skvělého pomocníka. Šetří práci i čas – akce je blesková, získala jsem čerstvý ananas vhodný ke zdobení a ještě nevznikl žádný nepořádek. Místo šplíchajícího a kluzkého vydlabávání všech oček, jen elegantně přesunete slupku do koše. Jen jedno mě napadá; nevím, jak dlouho vydrží plastový nůž ostrý. Ale vlastním kráječ na jablka, rovněž celý z plastu, a mám ho snad 10 let. Takže kráječi na ananas důvěřuji a přesunuji ho do své kuchyně.


NADÝCHANÝ ANANASOVÝ KOLÁČ BEZ MOUKY

Příprava:  20 minut * Získáte: koláč o průměru 27-28 cm

Korpus

  • 3 velká vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 ml rostlinného oleje
  • sáček vanilkového extraktu, Ambrose, 5 ml
  • 3 vanilkové pudinky
  • 2 lžičky prášku do pečiva, bio 

Na dokončení

  • rybízové želé + trocha rumu
  • 7 koleček čerstvého ananasu
  • sáček čirého želé na ovocné dorty
  • plátky mandlí

1. Vejce a cukr ušlehejte do pěny, když zmnohonásobí svůj objem, přidejte olej a vanilkový extrakt.

2. Do základu přisypte vanilkové pudinky jeden po druhém, každý zašlehejte. S posledním přidejte prášek do pečiva.

3. Těsto vložte do vymazané a moukou vysypané koláčové formy o průměru asi 28 cm (je to potřeba pro umístění koleček ananasu) a pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Dokončení – Vychladlý korpus potřete rybízovým želé (džemem) smíchaným se 2 lžičkami rumu. Na povrch rozmístěte kolečka ananasu – viz foto. Středy a mezery mezi plátky ovoce vyplňte rybízovým želé. Podle návodu na obalu připravte želatinu a celý povrch zalijte. Opražte nasucho mandlové lupínky a ještě lepkavý povrch koláče po obvodu dozdobte.

Všem, kteří po Vánocích hubnou, připomínám, že čerstvý ananas napomáhá s odbouráváním tuků. Ovšem bez toho koláče! :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.