ADVENTNÍ VĚNEC S GRANITOVÝM SERVISEM

Dopis Ježíškovi
27.11.2017
OD NEDĚLE ZAČNE ADVENT…
28.11.2017

ornament_01
Adventní věnec patří na stůl i jako štědrovečerní dekorace. Tuto neděli, 3. prosince, začíná adventní čas. Přichází nejkrásnější roční období a potrvá až do Štědrého dne. Budeme rozjímat, péct cukroví, psát Ježíškovi – a také zapálíme první svíčku na adventním věnci.

První adventní neděle se nazývá železná, a chci vám k ní nabídnout zajímavý keramický servis, který připomíná leštěný kámen. Na jednotlivých talířích už jsem prostírala, a jídlo na nich vypadá výborně. Dost oceňuji nádobí, kterému stejně sluší špekové knedlíky i slavnostní menu, dezertní talířky snesou nadýchané větrníky – a navíc, dá se používat celoročně. Podívejte se do galerie pod článkem, co všechno si můžete popřát.

Zemitou šedou barvu nádobí vyvažuje vysoký lesk a působí luxusně. Talíře se hodí především k severskému stylu bydlení. Pod vlivem tohoto trendu, který mám raději než jiné,  jsem si okamžitě představila prostřený stůl, avokující zimní přírodu. Vytvořila jsem snový věnec, k němuž mě inspirovala sněhem zavátá krajina a ledový mrazík, který se prý o víkendu v našich končinách usadí…

ornament_02

advent1

ZASNĚŽENÝ VĚNEC

Mám ráda rychlé nápady. Většinou vycházejí z mých pocitů a dosáhnout výsledku je pak dílem okamžiku. Jako základ adventního věnce jsem využila na bílo nastříkaný korpus z vrbových prutů, který zakoupíte v každém větším květinářství. Dále si připravte:

  • pistoli s tavným lepidlem
  • 4 různé ptáčky na drátkách, rovněž z květinářství
  • 4 ks bílých čajových svíček
  • dekorační lepicí pásku, dostanete v papírnictví
  • 1,80-200 cm bílého řetězu na vánoční stromeček (záleží na velikosti věnce)
  • nůžky

Nejprve pevně upevněte svíčky na věnec.

Toto je vždy diskutabilní záležitost, nad kterou požárníkům vstávají vlasy na hlavně. Nejčastěji se používají krátké adventní svíčky, k nimž patří kalíšek s bodcem, který se vpíchne do korpusu. V poslední době se mi osvědčily čajové svíčky, které se mi zdají trochu bezpečnější. Jejich plamínek je víc chráněný, ale zato se zase roztopí okolní vosk a může vás popálit. Věncem se zkrátka nesmí hýbat. Ukládám ho na talíř, který vosk případně zachytí. Nemáme stůl, do kterého by bylo možné drknout (to byste si dříve urazili nohu), ale i tak pravidlo číslo jedna zní – nevzdalovat se, a hlídat dětské ruce!

Svíčky upevním do skutečně velkého množství roztaveného lepidla. Na věnci si najděte stabilní místo, otvory pod ním můžete ucpat pevnými smotky kuchyňské papírové utěrky a pomocí lepidla si vytvořte rovinu. Pak do čerstvého horkého lepidla zamáčkněte kalíšek se svíčkou. Povrch musí být skutečně rovný. Plášť svíčky zpevním několikerým omotáním stříbrné dekorační pásky. Když čajovka vyhoří, vyškrábnu plíšek knotu a znovu dovnitř vložím svíčku, už bez hliníkového obalu. Mezi rozmístěnými svíčkami věnec vždy 2× obtočte bílým řetězem a smyčky urovnejte. Začátek a konec upevněte pomocí kapky lepidla vespod korpusu, přebytečný konec odstřihněte. Věnec je hotov.

advent2

ROZMÍSTĚTE PTÁČKY

Ptáčky jsem fixovat nemusela, pomocí drátků se krásně zachytly uvnitř proutí. Při focení jsme věnec téměř vysvítili, takže už je osazen novými svíčkami a těším se na to opravdické zažehnutí prvního kalíšku i na skvělý oběd z krásného nádobí.

Chcete si letos štědrovečerní večeři vychutnat z nové jídelní soupravy? Na e-shopu jsme pro vás připravili celou řadu porcelánových jídelních souprav. Stačí si jen vybrat.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.