ADVENT VE SKLE

ROHLÍČKY V DÁRKOVÉM BALENÍ II
23.11.2015
PŘÍBORY K ZIMNÍMU STOLOVÁNÍ
25.11.2015

ornament_01

Dodržuji tradici zapalování svíček na adventním věnci. Měla bych spíše říct, že všechno pěkně připravím, ale předvánoční víkendy mám většinou tak nabité prací, že si ten kousek klidné atmosféry dávkuji po kapkách. Samozřejmě si ze mě neberte příklad a já se budu letos snažit vše zvládnout a o té pohodě nejenom psát…

Symbolické odpočítávání čtyř týdnů do Štědrého dne začíná už tento víkend. Krásný poetický věneček mívám každý rok,  ovšem právě teď chci vyzkoušet něco jiného. Obvyklou podobu nazdobeného věnce z jehličí doprovázejí čtyři různě vysoké svíčky. Tento symbol zachovám, ale svíčky vložím do vysokých sklenic na červené víno. Nožky zajistím pomocí hromady vlašských ořechů a vše naaranžuji doprostřed rustikálního tácu. Svíčky budou v bezpečí a představuji si, že z podnosu budeme během celého období ujídat a opět na místo doplňovat oříšky, jablka i mandarinky, zkrátka to, na co přijde chuť.

ornament_02

advent_sklenice1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Určitě máte doma nějaký servírovací tác, podnos, který vytvoří základ adventního aranžmá. Během celého období s ním budete různě manipulovat, a tak je potřeba vytvořit docela bezpečný ostrůvek. K tácu si ještě připravte:

  • 4 robustní sklenice na červené víno
  • 4 svíčky s vínovou metalízou
  • větší množství vlašských ořechů
  • drobné oříšky a přírodniny nastříkané bronzovým sprejem
  • 8 bílých třpytivých hvězdiček
  • bílou jemnou dekorační drť kamínků
  • 0,5 m stříbrné stuhy s lurexovým vláknem, široké 4 cm

Sklenice naplňte alespoň do 2 cm dekorační drtí a zavrtejte do ní svíčky, až na dno. Kamínky široké svíce dobře zafixují. Pokud vám později steče trocha vosku, společně s kamínky ho snadno odstraníte a aranžmá bude stále bělostné. Sklenice postavte na střed tácu do tvaru pomyslného kosočtverce s vrcholy směřujícími do dvou protilehlých rohů tácu. Nebo tak, jak se vám to bude líbit. Celé dno hustě zasypejte ořechy. Můžete přidat zlacené plody (nastříkejte je někde stranou, třeba na novinách),  stuhu se zavázanou mašlí – cokoli, co si přejete na tácu mít. Aranžmá dokončete třpytivými hvězdičkami. Pro svíčky si vyberte robustní sklenice, které mají otevřené hrdlo. Úzké a křehké sklenice by vám mohly prasknout. V každém případě myslete na to, že vaše adventní aranžmá musí být bezpečné.

Ještě drobná rada. Pokud si dáte na tác jablíčka, dejte pozor, aby se jich nedotýkaly zlacené plody nebo dekorace plné třpytek. Ořechům se nic nestane, ale to, co přijde do pusy, by mělo být v pořádku, takže k potravinám bych zvolila jiné ozdoby. Třeba plátky sušených pomerančů, skořici, větvičky jehličí. Pak můžete ujídat a blaženě odpočívat ve světle mihotavých plamínků.

2 Comments

  1. Dana napsal:

    Přeji pěkný den,
    musím uznat,že jste velice šikovné,znám prodejny,kde se jen prodává,ale Vy jste výiímky,také ještě tvoříte.Musím uznat,že dokážete zaujmout.No super jen tak dál a přeji,ať máte stále více spokojených zákazníků,tak jako jsem já. Dana Onderková

  2. Jana napsal:

    Také přeji pěkný den! To jsme rádi, že jste s naším obchodem spokojená a nacházíte zde nejen výrobky, které Vám vyhovují, ale také inspiraci. Jedno se totiž doplňuje druhým. Tvořit se dá všude a ze všeho… Ať se Vám daří.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.