6 TIPŮ CO SI NAMAZAT NA CHLEBA

SILIKONOVÁ FORMA NA MAKRONKY
13.2.2017
HORKÉ TIPY Z JARNÍHO KATALOGU
15.2.2017

Většina nejrychlejších snídaní a večeří se skládá z pečiva a něčeho dobrého navrch. Koupíte-li hromadu sýrů nebo uzenin, leze to do peněz, a ne vždy žijete ukázkově zdravě. Není nic lepšího, než si připravit domácí pomazánku nebo čerstvý džem. Jednoznačně víte, co jíte, a hlavně vyhovíte svým chutím.    

Má to jediné úskalí, naučíte rodinu na dobré věci :o) Ale v době mixérů, sekáčků a výkonných chladniček, to zas není tak velký problém. Většinu z uvedených receptů zvládnete za chviličku. Jde jen o to, mít ten správný impulz. A tím může být právě konec zimy. Všem nám chybí vitamíny, sluníčko a čerstvá úroda. Prozatím sáhněte po bylinkách. Co je lepšího, než křupavý chléb s bylinkovým máslem? Za tu chvilku snažení to stojí.


 

nachleba1

1  Cizrnová pomazánka  Tahle lehce pikantní pomazánka vám zaručeně zachutná. Cizrna, neboli římský hrách, je dobře stravitelná, hodně sytící a se špetkou chilli skvělá k domácímu chlebu. Myslím, že ji s klidem můžete předvést i rodinné návštěvě. Já mám na ni speciální hrnek – krajáč, a ten, když se objeví na stole, všichni vědí, co v něm je.

nachleba2

2  Vajíčková pomazánka s řeřichou  Pěstování bylinek otvírám každý rok semínky řeřichy. Její nahořklá chuť je zvláštní a dobře doplňuje řadu jarních pomazánek. Například tradiční vajíčkovou. Pokud potřebujete bylinky dostat i do dětských svačin, pohrajte si s různými vykrajovátky. Například ze čtyř malých srdíček lze vytvořit čtyřlístek plný vitamínů.

nachleba3 (2)

3, 4, 5  Ochucená másla  – Bylinkové máslo s česnekem * Koprové máslo s růžovým pepřem * Medové máslo s ořechy – tady se vracím ke svému úvodu. Vyzkoušejte tyto pomazánky na své rodině, a dopadnete jako já. Má-li víc členů, každý si oblíbí něco jiného. Pokaždé dělám minimálně dvě, a tu třetí musím nějak usmlouvat na příště. Nikdy jsem nezjistila, jakou mají másla trvanlivost (pozor, ochucená vždy menší, než je obvyklé), protože jsou hned pryč. Na vytvarování jednotlivých porcí si pořiďte silikonovou formu na drobné pečení nebo mrazení. Tuto s včelkami a sluníčky už nemáme, ale určitě si vyberete z další nabídky.

nachleba4

6  Pomerančový džem  Zářivý džem na horké topince vonící po pomerančích, to je slast nedělního rána. Připravte si ho právě v tuto dobu. Alespoň u nás se letní úroda zavařená ve sklenicích povážlivě tenčí, a pak pomeranče mají teď příjemně nízké ceny. V ne poslední řadě je to skvělá aktualita pro ty z vás, kterým už se stýská po nějakém tom ovocném řádění v kuchyni. Džem může mít vícero uplatnění, můžete s ním marinovat i maso. Více informací naleznete zde. 

Ještě jedno jídlo musím připomenout. Obyčejné, nejrychlejší a nádherně jarní – chléb se žervé a ředkvičkami. Zahrňte ho nasekanými bylinkami a pochutnejte si!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.