6x SVŮDNÁ ČOKOLÁDA

JARNÍ SMOOTHIE
13.3.2017
ČERNOBÍLÁ HARMONIE
15.3.2017

Umíte si představit svět bez čokolády? Bez její charakteristické vůně, utopených oříšků vykukujících z rozlomených dílků, a bez dortíků jejichž poleva charakteristicky křupne, když se do ní zaboří nůž?

Jo, tak to by bylo peklo, co říkáte? A to s čistým svědomím tvrdím, že nejsem správný čokoholik. Tabulku čokolády si koupím maximálně jednou za rok, ale zato s čokoládou vařím a peču o sto šest a pak ji podsouvám ostatním, kteří jsou nechutně štíhlí, takže ji mohou, a já si o tom mohu nechat jenom zdát.

Ale pozor – s velkou radostí sbírám informace o tom, že čokoládu můžeme jíst téměř všichni, protože je neuvěřitelně zdravá a dokonce si ji můžeme v malé míře dopřát i při redukční dietě. Blahodárné účinky čokolády ovlivňuje výskyt flavonoidů obsažených v kakaových bobech. Jsou silnými antioxidanty a mají kladný vliv na náš organizmus, především na cévy, které regenerují a zpevňují. Odborníci poukazují výhradně na konzumaci pravé (hořké) čokolády, protože má vysoký obsah kakaové hmoty a tudíž i zdraví prospěšných látek. Dále pravá čokoláda obsahuje kakaové máslo a cukr a neobsahuje přidaný rostlinný tuk. Obsah kakaové sušiny by měl mít alespoň 35 %.

To už jsem lehce u té diety, protože odepřít si ze dne na den sladké chutě bývá kamenem úrazu, na kterém naše předsevzetí ztroskotávají. Je lepší si občas dopřát malou porci kvalitní čokolády, než si zoufat, že jste ze světa dobrot nadobro vyřazeni. Pozor ovšem na rádoby čokolády mající místo kakaového másla levný rostlinný tuk. Čokoládu vzdáleně připomínají, ale nejspíš po nich opravdu ztloustnete a dětem rozhodně neprospějete. V čase velikonočním jich bude všude dostatek v podobě levných figurek, polev na zmrzlinách, pečivu a pod. Naštěstí se tyto produkty musejí prodávat pod označením čokoládová pochoutka nebo poleva, takže se nespletete.

U konzumace pravé čokolády jsem našla jen samá pozitiva; tady je jen malý výčet  –

  • čokoláda prokazatelně napomáhá předcházení poškození buněk způsobené degenerativními onemocněními, zpomaluje tedy stárnutí
  • snižuje riziko rakoviny, neboť zvyšuje hladinu flavonoidů v krvi , což chrání buňky před narušením volnými radikály
  • pomáhá při stresu a tím, že zvyšuje hladinu serotinu v našem mozku, navozuje spokojené pocity
  • má antibakteriální účinky – chrání proti zubnímu kazu a zvyšuje naši imunitu.

Takže si vychutnejte své čokoládové nebe a občas si něco hříšně dobrého připravte doma.


cokolada1

1  Čokoládové nádobí  Tohle je taková legrácka, která stojí za vyzkoušení. Misku plnou krému si navrch můžete sníst…

cokolada2

2  Cake pops  Lízátka na špejli patří k pochoutkám, kterými uděláte radost dětem. K jejich vytvoření budete potřebovat speciální tvarovací kleště.

cokolada3

3  Čokoládové fondue  splňuje sen o tom, že si můžete nabrat čokolády do sytosti. Doporučuji čerstvé ovoce s oříškovým posypem a keramickou soupravu v pohotovosti.

cokolada5

4  Čokoládové tiramisu  patří ke klasickým dezertům, kterými můžete zakončit velmi slavnostní stolování, přitom jeho příprava nedá téměř žádnou práci. Výborně se mi pro něj osvědčily hranaté misky, do kterých se pohodlně skládají cukrářské piškoty.

cokolada4

5  Rovnou do pusy  připravíte dětem čokoládové pohoštění díky dřevěným nebo plastovým lžičkám. Cukrové ozdoby sice nepatří k ukázkovým potravinám, ale lépe je mít pod kontrolou, a jednou dvakrát do roka je takto povolit. Lžíce připomínají velikonoční vajíčka – možná se vám nápad bude brzy hodit pro koledníky.

005 (2)

6  Čokoláda jako dárek  Často se hodí přinést něco na zub. Místo obligátní bonboniéry můžete vytvořit domácí pruhovanou čokoládu, ochucenou oříšky nebo kapkou alkoholu. Je to dárek, kterým nepohrdnou ani vaši partneři.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.