6x JARNÍ DETOX SE SMOOTHIE

VYUŽITÍ A ÚDRŽBA KRAJKOVÝCH DEČEK
9.4.2018
TROJÍ OCHRANA MATRACÍ
11.4.2018

S jarem se v nás probouzejí podobná předsevzetí, jako v začátku roku. Chceme se zbavit přebytečných kil a očistit svůj organizmus od všech možných toxinů. V návratu k zdravému životnímu stylu se docela dobře osvědčila konzumace smoothie.

Detox – to je takové módní zaklínadlo současnosti a je spojováno s příjmem potravin s detoxikačními účinky a super potravinami. Detoxikace organizmu však souvisí s naší celkovou ukázněností v přístupu k sobě samému. Málokdo z nás dokáže zatnout zuby a změnit svůj život od základů; pár jarních měsíců k tomu určitě nestačí. Jedno je ale jisté, že začít můžete hned, a každý rozumný počin se počítá.

Detoxikace znamená metabolickou reakci organizmu, která probíhá v našich játrech. Ty se usilovně snaží o to, aby svým filtrem propustily co nejméně škodlivých látek (ať už z potravin, alkoholu, léků a pod.) do krevního oběhu. Když je toxinů příliš a játra jsou přetížená, začnou se nám škodlivé látky usazovat v těle. Cítíme se mdle, bez energie, dobře nevypadá ani naše pleť, či vlasy. Každý tento alarmující projev nás upozorňuje na to, že je něco v nepořádku.

Chvíli potrvá, než se zaběhne nový časový rozvrh související se zařazením sportu nebo pravidelných procházek, ještě těžší bude třeba odvykání kouření. Ale nejrychlejší pomocí, téměř okamžitou, je změna jídelníčku. Takže není důvodu to nevyzkoušet. Kvalitně připravená detoxikační kúra trvá zhruba 10 dní. Po tuto dobu je třeba vyhnout se všemu, co usazuje škodlivé látky v těle – především tuky, polotovary, alkohol, přemíra cukru a soli. Vhodná doba je právě teď, po velikonočních svátcích, kdy jsme si dopřáli více jídla.

Pro následné správné fungování organizmu zařaďte do každého dne pravidelnou dávku ovoce a zeleniny. Pořiďte si mixér nebo praktický smoothie maker a vyhněte se novému shromažďování škodlivých látek ve svém těle. V nejlepším případě zjistíte, že vám nový styl jídelníčku chutná, a ochotně při něm zůstanete.


smoothie1

1, 2, 3 Avokádové smoothie z mrazáku, Ananasové smoothie, Zelené smoothie s kiwi a salátem  O skladbě a obsahu zdraví prospěšných látek v těchto svačinkách se více dozvíte v článku. Smoothie je totiž víc než jen nápoj. Na dlouhou dobu vás zasytí a osvěží. Pořídíte-li si smoothie maker, ke kterému náleží několik náhradních láhví, další členové rodiny si mohou vzít svou porci s sebou ven. Smoothie však konzumujte vždy co nejčerstvější a během dne nezapomínejte na pitný režim.

smoothie2

4, 5, 6, Letní vitaminová bomba, Jarní avokádový životabudič, Čokoládové smoothie  Pozor – detoxikační kúra neznamená pokaždé program na hubnutí. Během detoxikace se tělo odvodňuje a úbytek vody se projeví na snížení hmotnosti. Smoothie vás ale dokáže výrazně zasytit, a oddálí dobu, kdy byste opět sáhli po další porci jídla. S ovocnými cukry je to tak, že vám rychle dodají energii, ale když klesne hladina cukru v krvi, opět dostanete hlad. Další recepty naleznete zde.

Pokud tedy chcete hubnout, připravte si zeleninové smoothie, kde jsou tato rizika menší. Ideální je pak konzumovat zeleninové šťávy.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.