7 VĚCÍ BEZ NICHŽ SE NEOBEJDETE NA CHATĚ A CHALUPĚ

ZDRAVÉ SVAČINKY II / DO KRABIČEK
21.6.2016
HRNEČKOVÁ ROMANTIKA
23.6.2016

Milí chataři a chalupáři, patřím k vám a mám za sebou všechno s tím spojené. Cestování s desítkami zavazadel, se stavebním materiálem, s ježatými a škrábajícími keříčky a polámanými květinami, i s rancem jídla pro rodinu a kočky z okolí. Říká se tomu aktivní odpočinek.

Jsem člověk pozitivní, takže toto všechno odbudu rukou mávnutím – jako vy, a připomenu nespočet hodin v lese na houbách, na kole napříč loukami, na pěších výletech, při dětských hrách, při focení, zvelebování zahrady, zavařování i stolování pod modrým nebem. To asi bude to podstatné, proč sem všichni utíkáme od povinností.

Moderní chalupaření už dnes nepředstavuje náhradu zahraniční dovolené, ani nutnost vypěstovat si ovoce a zeleninu na zahrádce. Začínají se mu věnovat stále mladší generace, které už dávno dohonilo životní tempo a tak ve volných víkendech hledají relax po stresující práci i příležitost vidět se v klidu s rodinou a přáteli. Musím říct, že to stojí za veškerou námahu. Alespoň já se vracím zpět s pocitem, že jsem rozhýbala ztuhlá záda a že jsem něco udělala pro svou unavenou hlavu.

Vybavenost chat i chalup je dnes na zcela jiné úrovni, než co já pamatuji. Zvyšují se nároky úplně na všechno; na hygienu, stravování, trávení volného času; ovšem myslím, že vybudovat si kopii své domácnosti, by nemělo to pravé kouzlo. Uprostřed přírody si občas můžete alespoň představit, že nemáte elektřinu, a trávit večer u rozsvícených lucerniček a chutné studené večeře. Pokud s chalupařením teprve začínáte, pak jsou vám věnovány následující řádky…


 

1  Nemohu se zde věnovat všemu, ale budu se točit kolem základního vybavení, které není dobré ošidit. Na chatách a chalupách často končí vysloužilé věci z domácnosti. Někdy je to v pořádku, ale netýká se to spaní. O víkendu potřebujete hlavně kvalitní odpočinek, pro který jste si přijeli i desítky kilometrů. Večer by vás měla čekat postel, v které vám bude dobře. Pokud nemáte ideální matrace, pořiďte si kvalitní krycí matrace, které eliminují veškeré nedostatky těch původních. Jádro krycí matrace je tvořeno visco-elastickou paměťovou pěnou s dlouhou životností a výjimečnými ortopedickými vlastnostmi.  Pomůže vám zažít komfort pohodlného spánku.

2  U spaní bych ještě zůstala. Osvědčilo se mi hladké bavlněné povlečení, které snadno důkladně vyvětráte na vzduchu a večer jdete spát do voňavé slunečné náruče. I když jsem vystřídala řadu zajímavých vzorků, drobné kostičky a kvítky tu vypadají nejlépe. Líbí se mi, že se interiér v našem víkendovém stavení tolik odlišuje od domova. Jsou to drobnosti, ale dopomohou vám k dokonalému odpočinku.

3  Vaření je kapitolou samo o sobě. Záleží na tom, jak velkou máte kuchyň a jak hodně v ní vaříte. Já si myslím, že vařím dost, ale jsem proto, vaření zde trošku omezit. Přece jen jedete ven, abyste se bavili. Hodně pohody obstará gril. V miniaturních kuchyních ale také připravíte ledacos. Pomohou vařiče, jsou tu přece infračervené troubymultifunkční hrnce (ve kterých upečete i bábovku) i pečicí pánve. Tuto velkou vlastním řadu let a nemohu si ji vynachválit.

4  Nádobí na vaření je věcí vkusu. Najděte si takové, které u vás vynikne. Já dávám přednost smalťáčkům. Doma vařím v nerezu a tak si venku užívám barev a vzorků. Každé jídlo těmto hrncům neskutečně sluší. A na výběr máte nejrůznější dekory s kvítky, puntíky, i třeba s levandulí.

5  Porcelán a příbory spolu musí ladit. Obojí však podřiďte celkovému zařízení. Samozřejmě nemusí být úplně rustikální, ale i tak můžete kombinovat staré s novým. Tohle napětí je vždycky zábavné. Nic nezkazíte s bílou keramikou a můžete si pak přidat pár půvabných „babičkovských“ vzorků na čajových hrncích a na kafáčcích. Místo hlubokých talířů ráda užívám misky na polévku. Hodí se také na saláty i při přípravě jídel.

6  Textilie jsou nejzábavnější. Promění celý prostor, zútulní, zateplí. Oblečení oken, podlah, nové potahy na křesla, polštářky, to všechno by mělo být praktické na údržbu. Neuškodí, když materiály mají nemačkovou úpravu.

7  Pokud je vaření pro vás zábavou, pak si na dovolenou nachystejte vyzkoušení nových receptů. Vřele doporučuji domácí kulajdu nebo výrobu kváskového chleba. Rovněž zavařování  je skvělou kratochvílí. Jednak zpracujete vypěstované ovoce za čerstva a venku můžete cákat a dělat pohodlný nepořádek. Na vzduchu se vaří úplně jinak, v pohodě, bez kalupu a nakonec se vám povede i to, co byste nečekali.

Užijte si krásné léto!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.