6 VEČEŘÍ ZA 100 KORUN

KVĚTINOVÝ SERVIS A ETAŽÉR S DONUTY
31.7.2017
ABY SPANÍ NEBOLELO
2.8.2017

Udržet rodinný rozpočet na únosné výši je pořádně těžké. Vycházím-li z nákladů na pořízení jídla pro čtyřčlennou rodinu, musí se nakupovat s rozmyslem.

Naše těla jsou zařízena tak, že bez jídla jednoduše nefungují. Co s tím? Sytit je tak, aby byla v pořádku a ještě jsme si u toho užívali, je zkrátka úvazek na celý život. V posledních letech nám to tak nějak došlo, a odevšad se valí recepty, rady a připomínky k zdravému životnímu stylu. Mnohým to vadí a za obrovským stravovacím boomem vidí jen ekonomický růst jednotlivých odvětví. Ale není to jen černobílé. Připadá mi přirozené, že jsme se začali šířeji věnovat problematice stravování, a že nám není jedno, co máme v lednici. Selský rozum a letitá praxe mě naučily několika pravidlům, která doma fungují jako perpetuum mobile. Jedno prostě podmiňuje druhé. Já v tom sice lítám, protože při mém extrémním časovém vytížení to ani jinak nejde, ale zvládám předkládat své rodině rozumné jídlo.

Pokud se vám to povede a sejdete se v podvečer u společné večeře, užijte si ji. Dá se pořídit i za normální peníze. Důležité je dobře nakupovat a především vařit. Ta jednoduchá pravidla jsou tato:

  • Mít kam sáhnout – Zásoby v potravinové skříni a v chladničce jsou základem. Vypracujte si seznam potravin, které nejčastěji používáte, a ty stále doplňujte, i když hned neplánujete další použití. Mluvím samozřejmě o trvanlivějších potravinách, ale i takových jako je tvaroh, různé druhy zeleniny apod. To, že je budete muset zase využít, vám připomene, co z nich dalšího uvařit.
  • Pište si seznam – Při nákupu to není žádná ostuda. Navíc, v době mobilních telefonů, se můžete mezi regály prohánět s elegantními nakupovacími aplikacemi. Nezabývejte se zbožím, které vás momentálně nezajímá. Jednak byste za něj utratili zcela bez cíle a jednak budete v obchodě o to déle. Asi nemusím připomínat, že jít nakoupit večeři s hladem v břiše, je tragédie; koupíte cokoli, na co vám padne zrak :o)
  • Vařit a vařit – Vyhněte se instantním potravinám. Nejen, že spolykáte nějaká ta éčka navíc, ale rychlovky vyjdou ve výsledku dráž. K večeřím nemusíte plánovat složité pokrmy; vždyť kolik je jen bramborových jídel. Sedněte si a sepište si vše, co vám chutná a je jednoduché na uvaření. Jednoduché – rovná se půlhodinová příprava.
  • Pořiďte si kvalitní a hezké nádobí – Nejen na vaření, ale i k prostírání. Právě tak bude každý den u společného stolu malým svátkem.

vecere1

1  Polévky  Jistě znáte spoustu hustých a sytících polévek, které jsou s kouskem dobrého chleba k večeřím naprosto ideální. Patří k nim gulášovky, hrachovky i krémové polévky. Těm tradičním, jako je houbové kyselo, sluší smaltované hrnky.

vecere2

2 Chlapské večeře  Pokud si k večeři dopřejete kus masa, zkuste odlehčenou a výborně dochucenou variantu mletého masa. Sekaná ve slaninové košilce nikdy nezklame, a ještě se k ní připojí úžasné chutě kyselých okurčiček nebo ostřejší feferonky. (Vím, tady je cena u receptu poněkud na hraně, protože záleží na tom, jaké maso si necháte umlít, a zda ho zkombinuje se slaninou.) K parádnímu pečení budete potřebovat podlouhlou zapékací formu.

vecere3

3  Placky všeho druhu  A že jich je – lívance, palačinky, bramborové lokše, zeleninové karbanátky – no, na co si vzpomenete; jedny jsou lepší než druhé. Na hromádku přidávám ještě recept na pořádně česnekové langoše, které se výtečně hodí k prázdninové večeři na chalupě.

vecere4

4  Upečte si chleba  Znáte něco lepšího, než voňavý a teplý chléb? Já tedy ne. Stačí pak jen trocha másla ochuceného bylinkami, a nejlepší večeře je na světě. Mimo klasický chléb si můžete upéct třeba ciabattu ochucenou rajčátky a olivami po vzoru našich jižních sousedů. Hodí se k létu i ke sklence vína.

vecere5

5  Pomazánky  Všechny patří k bleskovým večeřím, které šetří čas. Miskou našlehaného masového, sýrového nebo zeleninového krému z cizrny zpravidla nikdo nepohrdne. Pomazánky mohou být velice pikantní a na druhé straně tak jemné, že budou chutnat malým dětem. Dobře je uchováte v keramickém hrnku, který krásně drží chlad.

vecere6

6 Sladká večeře  Císařským trhancem se nechal hýčkat i císař František Josef I.; tento sytý pokrm se stále připravuje v mnoha kuchyních, protože na dobrá jídla se nezapomíná. Když vás honí mlsná, užijte si tu pravou letní kuchyni provoněnou horkým ovocem. K senzační večeři si klidně prostřete i na pestrých utěrkách...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.