5x ZE STARÉHO NOVÉ

NAKLÁDANÝ HERMELÍN S PASTOU ZE SUŠENÝCH RAJČAT
18.9.2017
PATCHWORKOVÁ SKLÁDANKA
22.9.2017

Recyklace je nekonečným tématem. Pokud máte fantazii, spousta předmětů, které jen tak zahálí kolem, vás určitě inspiruje k rukodělné činnosti. Pak už potřebujete jen chvilku pro sebe, a narodí se něco užitečného…

Není nutné umět složité techniky. Někdy stačí vzít štětec a barvy – a nalakovat zajímavě tvarovanou židli neobvyklou barvou, nebo zakomponovat zavařovací sklenici do pěkného podzimního aranžmá z listů a kaštanů, které se nám právě sypou na hlavu.

Ale třeba momentálně uklízíte letní garderobu, a vyřazujete starší svršky. Obraťte každý svetr v ruce, ještě se může hodit. Je-li čistě vlněný, pak ho vysrážejte v pračce, tzv. zaplstěte při vyšší teplotě s trochou mýdla. Budete překvapeni, jak skvělou surovinu získáte. Případně ze svetříku vystřihněte záda, a zajímavou pleteninu použijte pro ušití drobných hraček a malých talismanů. Spotřebovat se dá vážně téměř všechno.

Mrkněte na další návody, a nezapomeňte, že k podzimní pohodě můžete potřebovat i něco zbrusu nového. Třeba hrnečky na čaj, sklenky na výrobu svícínků, nebo pěkný náramek na parádu.


tiskatka_nahled

1 Textilní razítka ze starých knoflíků  Reliéfní a zajímavě tvarované knoflíky za sebou zanechají efektní stopu, pokud je natřete textilní barvou a obtisknete na bavlněnou tkaninu. K tomu, abyste se při práci neumazali, poslouží obyčejné špunty od vína, k nimž knoflíky upevníte lepidlem. Textilní razítka se vám budou hodit například k označení dětského prádla do školy, a když vás to chytne, vytvořte si povlak na polštář nebo prostírání v podzimních barvách.

aranz struhadlo

2 Aranžmá na vchodové dveře  Pro adjustaci květin lze využít ledacos. Oprýskané smaltované hrnky, kafáčky bez oušek, starý cedník nebo – struhadlo. Když doslouží, vezměte dvě akrylové barvy a natupujte na povrch zcela nový atraktivní vzhled. Struhadlo naplňte rostlinami a upevněte na dveře.

srdce pletene

3 Ze starého svetru  O plstění, případně o šití ze starší pleteniny, jsem se už zmínila v úvodu. Tyto suroviny mám moc ráda. Zvláště nyní, když mě po ránu vítají za okny mlhy. Pak i drobné dárky, které vytvořím, mají za úkol nejen potěšit, ale doslova zahřát.

recyklace struhadlo

4 Stojan na náušnice  Tady je struhadlo ještě v jedné roli. Do všech otvorů kolem dokola se vejde pořádná várka bižuterie. Všechno budete mít pěkně na očích, roztříděné například podle barev nebo podle stylů. Přitom stačí štětec a malá tuba akrylové barvy.

raminko decoupage

5 Odekorovaná ramínka na šaty  Tradiční dřevěná ramínka vypadají výborně samy o sobě. Ale s barevným dekorem mohou dobře dokončit věšákovou stěnu, nebo otevřenou šatnu, kde jsou ramínka hodně na očích. A vůbec nemusejí být plné květin. Technika, která jim dá nový povrch, se jmenuje découpage, a využívá zajímavě potištěné kuchyňské ubrousky. Víte, že se prodávají v tisícerém provedení. Vaše stará ramínka mohou být černobílá, kostkovaná a mnohým způsobem avantgardní. Stačí si jen vybrat…

Využijte studené podzimní dny k hezké práci, kterou někoho potěšíte. Recyklací vzniká rovněž spousta drobných dárků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.