5x SLADKOKYSELÉ NAKLÁDÁNÍ

ARANŽMÁ S BARVAMI PODZIMU
25.9.2017
KRÁSNÁ OKNA A DVEŘE
29.9.2017

Předpokládám, že většina z vás má momentálně zapatlané ruce od čištění hub. Je jich všude tolik, že je to k neuvěření. Nezbývá, než nakládat a ukládat na zimu. Je tu však ještě celá řada dobré zeleniny, která čeká na uskladnění.

Dosud se dá pracovat s okurkami a cuketami, a zpracovat je na řezy, z rajčat lze připravit kečupy nebo čatní, a v ne poslední řadě se vrhnu na červené a bílé zelí, které patří k dokonalým zimním životabudičům a ochranářům zdraví. Sterilizací se ze zeleniny sice řada cenných látek vytrácí, ale na druhé straně si připravíte různě pikantní pochoutky k masům a bramborovým jídlům, které výrazně zpestří zimní jídelníček. Je fakt, že čerstvá zelenina bude v tuto dobu v našich tělech také méně aktivní.

Řekla bych, že v naší zemi jsme experty na sladkokyselé nakládání; nepochybuji o tom, že máte po ruce své prověřené recepty, ale máte-li chuť vyzkoušet zase něco trošku jinak, soustředila jsem následujícími postupy. Přinejmenším si třeba zeleninku poskládejte do barevné skládanky nebo zkuste přidat k červenému zelí hrst brusinek.

A pokud by vám náhodou už docházely zásoby sklenic na zavařování, tak přidávám přehled zboží, které nám ještě po létě zbylo. Vybírejte na e-shopu a v galerii pod článkem.


sladkokysele1

1 Rajčata na všechny způsoby  Rajská jablíčka jsou cennou surovinou, z které si připravíte celou řadu různých pokrmů. Omáčky, polévky nebo saláty, si bez rajčat ani neumím představit. Na sklonku sezony už však plody nevynikají sladkostí a šťavnatostí. Spotřebujte tedy všechny přebytky ze skleníků a uchovejte si je na zimu v podobně kořeněných omáček nebo kečupů. Vyzkoušejte například mátové čatní z cuket a rajčat.

004

2 Papriky plněné zelím  Kdo je zná, nakládá je každý rok. Takhle zvláštní kombinace zeleniny je perfektní; můžete si ji udělat i výrazně pikantní díky chilli papričkám. Na talíř je servíruji podélně rozkrojené, takže každý dostane úhlednou porci. K nakládání je však důležité mít sklenice s větším objemem a širokým hrdlem. Jako jsou například ty na obrázku.

sladkokysele2

3 Zelí je zdrojem vitamínu C a obsahuje spousty vlákniny  Samozřejmě je nejdůležitější konzumovat ho za syrova. Ale pár sklenic k vánoční kachýnce prostě doma mít musíte. Tohle zelí je totiž vynikající. Obsahuje červené víno a brusinky, a je předurčeno gurmánskému zážitku. Nicméně momentálně nezapomeňte zařadit do jídelníčku klasický čerstvý salát z bílého zelí – Coleslaw (s mrkví, celerem a cibulkou), případně krátce dušené zelí, jako přílohu. Dočetla jsem se u odborníků, že 7 minut dušení zelí zničí méně zdraví prospěšných látek, než 2 minuty vaření v mikrovlnné troubě.

sladkokysele3

4 Ach, ty houby  Neustále se polemizuje o tom, zda jsou zdravé, či ne.  Zaměříte-li se na hlívu ústřičnou nebo na houby šitake (houževnatec jedlý) zjistíte že houby se v zemích východní Asie používají i v alternativní léčbě při léčbě rakoviny. Chcete-li vyzkoušet hlívu, určitě si uvařte zelnou polévku s přídavkem této houby. Možná jí zcela propadnete. Ale zpět k nakládání. Letošní nadúroda lesních hub nás vybízí i k nakládání do klasického nálevu. V zimních měsících si zavzpomínáte na voňavý les.

sladkodysele4

5 Křehká zelenina  Směs různých chutí zeleniny výborně spojí sladkokyselý nálev. Důležité je, aby sterilování zachovalo zelenině křehkost, aby zelenina příliš nezměkla. Tohle si vychytáte až opakovaným nakládáním, kdy si přesně vypracujete svůj vlastní postup podle svého zavařovacího hrnce nebo trouby. Skládanka v robustních sklenicích může hýřit barvami i zajímavými tvary. Například paprikou plněnými plátky okurek, případně si vezměte na pomoc vykrajovátka na cukroví. Kytičky z mrkví ozdobí každou sklenici.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.