5 TIPŮ PRO FORMY NA MUFFINY

BARVY V BYTĚ II: ČERVENÁ
4.4.2018
VYUŽITÍ A ÚDRŽBA KRAJKOVÝCH DEČEK
9.4.2018

Nechce-li se vám připravovat složité pohoštění, sáhněte po formách na muffiny. Díky nim rychle vykouzlíte sladké i slané mini dobroty k čaji či  k vínu.

K přípravám budete potřebovat buď samostatné silikonové košíčky, anebo speciálně tvarovaný plech. Silikon má tu výhodu, že se v něm těsto nepřichytí a po upečení vzniklé tvary snadno vytlačíte díky pružnému materiálu ven. Protože silikon snese i nízké teploty, můžete v jednotlivých košíčcích zmrazit zmrzlinový krém, vytvarovat v nich bylinková másla, domácí čokoládu a pod. Tvarovaný plech je třeba vymazat máslem či vystříkat olejem, případně do jednotlivých jamek vložte papírové košíčky. Plech je výborný pro zcela individuální tvoření z těsta, ale také z mletého masa, slaniny nebo vajec.

Ideální je vlastnit v kuchyňské výbavě obě varianty. Mnoho místa nezaberou, a určitě to nejsou předměty, k nimž se vracíte jen jednou za čas. Další šikovné pomocníky naleznete zde.


plech1

1 Luxusně připravená vejce  Na tuhle lahůdku budete potřebovat pevný plech na muffiny, ale také lze použít celou silikonovou formu podloženou rovným plechem. Do jednotlivých prohlubní vložte trochu sušené šunky a dovnitř vlijte ochucené vejce. O zbytek parády se postará trouba. Samostatně a bez komplikací. Je to malý tip na efektní předkrm nebo výjimečnou snídani na vidličku.

plech2

2 Obdivované cup cakes  Tyto nadýchané košíčky napečete během půl hodinky. Většinu těchto těst vytvoříte v jedné misce pouhým smícháním všech přísad. To zdánlivě složitější, ale na druhé straně také zábavnější, vás čeká po upečení košíčků. Patří k nim pořádná porce lehounkého krému, který pomocí zdobicího sáčku navršíte nahoru a dozdobíte. K pečení využijte volné silikonové formičky, z nichž těsto dobře vyjmete.

plech3

3 Jedlé květy pečené na plechu  Nevíte, jak květiny vznikly? Je to víc jak jednoduché. Plátky tence nakrájeného ananasu vtlačte do jednotlivých jamek v pevném plechu a vložte do trouby. Okraje květů se krásně roztřepí a celé se vytvarují do úžasných tvarů. I když se čerstvý ananas mírně vysuší, úplně všechnu šťávu neztratí. Dozdobte jím například výtečný marcipánový dezert nebo celý dort.

plech4

4 Zmrzlinová rychlovka  Jak jsem se zmínila, silikonové košíčky můžete dát bez obav do mrazáku. Využijte je k vytvarování domácí zmrzliny, a při nedostatku času – dobré kupované; každou porci uzavřete sušenkovým patrem z drobečků. Je to dobrý nápad, když chystáte složité menu a dezert nestíháte. Připravte si ho jednoduše předem.

plech5

5 Muffiny s překvapením  Ačkoli to není na první pohled vidět, muffiny můžete naplnit spoustou zajímavých náplní – kousky ovoce, krémem, marmeládou, šlehaným tvarohem a pod. V tomto případě se vám bude pracovat lépe s pevným plechem. Těsto rozdělte do jednotlivých mističek, přidejte lžičku náplně a další porcí těsta bábovku uzavřete. V těchto muffinech jsou zapečeny čerstvé jahody, ale dětem při oslavách je ještě můžete dozdobit kousky naaranžovaných bonbonů marshmallow.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.