5 TIPŮ NA SNADNÉ PEČENÍ CHLEBA

OPILÉ JAHODY
5.6.2017
ZAVAŘUJTE A NAKLÁDEJTE O STO ŠEST
7.6.2017

Jakkoli vás honí mlsná, když přijde na ten opravdový hlad, první na co myslíme, je voňavý kousek chleba. Křupavý, a ještě teplý, na němž se polehounku rozplývá plátek másla. Představte si, že si ho můžete dopřát, kdykoli si ho doma upečete…

Pečení chleba je opředeno spoustou rad a pokynů, které vás možná odrazují. Ale nedejte se. Samozřejmě, pokud s jakýmkoli pečením začínáte, bez zkušeností to nebude tak jednoduché. Ovšem i tak se krůček po krůčku dostanete ke kýženému výsledku. V prvé řadě potřebujete vyzkoušené recepty, trošku toho povzbuzení, a pak dobré kuchyňské vybavení.

Tady vám udělám radost, protože k pečení chleba potřebujete v kuchyni jen to nejzákladnější, co už beztak máte, a k tomu většinou už jen své ruce. A kdybyste potřebovali nový chlebník, zadělávací mísu, pěknou váhu nebo ratanové ošatky, pak je tu náš e-shop se vším potřebným.


chleb1

1  Drožďový chléb  Pokud jste pekaři – začátečníci, vyzkoušejte chléb z droždí a bílé mouky. Je zadělaný podmáslím, a je tak hebký a nadýchaný, že vás napoprvé hodně povzbudí. Jeho příprava je stejně tak jednoduchá, jako pečení buchet. Do těsta přidávám strouhané vařené brambory a navrch ho sypu mákem. Bochník obvykle nepřežije ani den. Před prvním pečením si hned pořiďte ratanovou ošatku. Nedáte ji z ruky.

chleb2

2  Efektní chléb do keramické formy  Pokud vlastníte hranatou formu na teriny, k pečení sekané, biskupského chlebíčku apod., využijete ji pro pečení chlebů hodně často. Odpadne vám veškerá práce s tvarováním. Chlebíčkové těsto, ochucené ve středomořském stylu sušenými rajčaty a olivami, se nadýchne pomocí kypřicího prášku do pečiva. Používám běžně dostupný bio prášek obsahující vinný kámen. Reakcí jedlé sody s vinným kamenem dojde k přirozenému nakypření těsta. Vyzkoušejte to.

chleb3

3  Tmavý chléb plný zdraví  Tmavá chlebová mouka, ovesné vločky a slunečnicová semínka, dají chlebu zase úplně jinou chuť. Rychlý slunečnicový chléb se hodí k paštikám stejně tak jako k tvarohovým pomazánkám ochuceným bylinkami. Těsto nechte dokynout v plechové formě, v které se upeče dokřupava. V receptu naleznete další varianty jak chléb pozměnit.

chleb5

4  Kváskový chléb  K výrobě kvásku přirozeně dozrajete. Jakmile se pustíte do pečení chlebových těst, zákonitě k tomu dojdete, protože to prostě musíte vyzkoušet! Kvásek si můžete zakoupit i hotový, což napoprvé vřele doporučuji. Ale v receptu naleznete rychlý způsob, jak si připravit kvásek třeba i jednorázově. Garantuji vám, že budete lapeni jednou provždy, ale stojí to za to. K vytvarování bochníčku si pořiďte praktickou ratanovou ošatku, která dá chlebu klasický tvar a vypečené kůrce tradiční povrch.

chleb4

5  A ještě jedna rychlovka  Trhák, čili trhací chléb vytvořený z kupovaného toustového chleba sice nebude patřit k vrcholům vašeho chlebově-pekařského umění, ale jako rychlá prázdninová večeře je naprosto fajn. Záleží na tom, kolik náplně, a jak dobrou, ji do toustů našoupete. Vynikajícím pomocníkem bude v tomto případě silikonová forma, v které chléb skvěle přetransportujete třeba i na výlet.  Nezapomeňte ho doplnit spoustou zeleniny.


2 Comments

  1. Miluska Veverkova napsal:

    Dekuji, vyzkousim. Kdysi jsem jedla podmaslovy chleb z Trebice. Lepsi jsem nejedla. Tak jsem zvedava;zda mi bude ten vas take tak chutnat.

  2. Jana napsal:

    Rádo se stalo. Budu ráda, když se ozvete :o) Chlebu vypečenému z pořádné pece se samozřejmě domácí z trouby nemůže rovnat; ale určitě si pochutnáte, protože je horký, voňavý – a vlastnoručně uplácaný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.