5 TIPŮ NA PEČENÍ PERNÍKU

KAM S MIKULÁŠSKOU NADÍLKOU?
30.11.2015
OPILÝ LES S HVĚZDAMI
2.12.2015

S perníkem jsem se seznámila poměrně v pozdním věku. Drobné perníčky jsme doma nepekli a o Vánocích jsem dávala přednost cukroví promazanému krémy. Teprve později jsem zjistila, co je dobré.

Perníčky peču ráda, ale neumím je pořádně nazdobit. Při své novinářské praxi jsem se setkala s tolika znamenitými perníkářkami, že se k téhle laťce nikdy ani nepřiblížím. Ale nevadí. Perník peču a alespoň ho chuťově nešidím. Hlavně, mluvíme-li o perníku, nejde jen o vykrajované cukroví. Perník má totiž milion podob a chutí. A s těmi už se docela obstojně vypořádám.


 

pernik_formy

1 LITÝ PERNÍK  Receptů na zaručeně pravý perník  jsou samozřejmě spousty. Těsto na perník docela snadno umícháte v ruce, ale také ho bez uzardění vypracujte v robotu. Je to jedno z nejrychlejších těst, takže moučník je brzy na stole. Perník může obsahovat kvalitní kakao, což ovlivní sytost jeho barvy. Ale dávám přednost “pravému“ perníku, který dostane krásnou medovou barvu a kakao neobsahuje. Chuť perníku vytvářejí zcela zásadní ingredience – med, voňavé koření v podobě skořice, badyánu, hřebíčku, a zmlsané jazýčky mohou přidat i sušené ovoce. Já přidávám brusinky a zejména kousky švestek namočených v rumu. Slavnostní medové řezy můžete potáhnout vrstvou čokolády. V každém případě vás úhledně nakrájené kousky perníku odmění nádhernou vůní.

2 VYKRAJOVANÝ PERNÍK  Těsto na dobré perníčky, to je od nepaměti rodinný poklad. Každý má ten svůj. Kromě tradičních receptur, kdy se těsto uchovává a nechává zrát po celý rok, se při běžném pečení dělí těsta na taková, z nichž jsou perníčky ihned měkké a pak na ta, kdy je třeba nechat perníčky rozležet alespoň jeden měsíc. Nejlepší je, když dostanete ochutnat, a k tomu recept i správné pokyny. Zpracované těsto se vyválí na válu na trošku silnější placku než je obvyklé, tedy asi na 0,5 cm. Pak z něj pomocí plechových nebo plastových vykrajovátek vyřízněte tvary, které přesuňte na plech s pečicím papírem a upečte. Perníčky nakonec nazdobte cukrovými polevami pomocí papírového kornoutku nebo pomocí speciální tužky na zdobení.

3 SUŠENKY  Perníkovou chuť propůjčte i dobrým sušenkám. Je to taková méně tradiční varianta perníčků, kterou si lze napéct kdykoli během roku. Protože dobře uskladněné sušenky mají delší dobu spotřeby, můžete si je uložit do skleněné dózy a uzobávat je k čaji a ke kávě. K základu těsta pak přidávám například ovesné vločky, rum, rozinky, kousky čokolády nebo jenom oříšky. Je to dobré.

4 PROSTOROVÉ TVARY  V módě je říkat 3D tvary. Syrové těsto je také dokonalým stavebním materiálem. Podle papírových šablon z něj lze vyřezat i atypické tvary. Nejznámější jsou chaloupky (můžete si koupit i hotovou šablonu z plastu), ale z perníku sestavíte cokoli – pendlovky na stěnu, kolíbku, perníkový hrad… Vykrájené části budoucího díla se slepují pomocí cukrové polevy. A pak se zdobí a zdobí neuvěřitelně úžasnými dekoracemi. Třeba bonbóny, kandovaným ovocem, ořechy; podle záměru, který sledujete. Například o Velikonocích peču plněná perníková vajíčka. Dnes už se na ně prodávají speciální tvořítka, ale já je peču obyčejně na starých hlubokých lžících po babičce. Pro tento účel mají naprosto perfektní tvar.

5 PERNÍKOVÉ TRIKY  Je jich spousta. Povídání o perníku je totiž na knihu. Ale alespoň ty nejdůležitější, které před vánočním pečením užijete:

  • Když potřebuji, aby se velké perníčky rychleji rozležely, dávám do plechové krabice 2 slupky od čerstvě okrájeného jablíčka. Pečivo rychle přijímá vlhkost, takže slupky ještě 1-2× vyměním, a perník je krásně vláčný.
  • K perníkovým řezům přidávám lžíci sladkých švestek naložených v rumu. Ještě kopeček ušlehané smetany, a počítejte s tím, že návštěva neodejde.
  • Pokud si chcete zavěsit vykrájené perníčky na stromeček, nezapomeňte do nich udělat dírku, hned na plechu. Upečené perníčky se provrtávají hůře.
  • A ještě jedna vyzkoušená poleva na zdobení – 1 větší bílek, 200 g 3× prosátého moučkového cukru a 1 lžíce čisté šťávy z citronu. Ingredience spojte a šlehejte tak dlouho, až je poleva lesklá a neteče. Naplňte s ní sáček s ustřiženým růžkem a malujte, co vás napadne.

2 Comments

  1. Hanka napsal:

    Hezký den,
    dnes jsem náhodou našla tyto stránky a ráde bych se s Vámi podělila o recept na Medové řezy.Na stránkách je hodně zajímavých článků,budu je navštěvovat častěji.
    Přeji Vám,ať se Vám daří a hodně spokojených čtenářek. Hanka

    MEDOVÉ ŘEZY
    Těsto: 15 dkg medu, 15 dkg ml. cukru, 10 dkg Hery, 2 vejce,55dkg hladké mouky, 1 lžičku sody.
    Med, cukr, heru a vejce zahříváme na plotně – nesmí vřít!!
    Přidáme mouku se sodou a vypracujeme těsto. Rozdělíme na 3 díly a upečeme.
    Na jeden plát můžeme dát před pečením ořechovou krustu a pak upéct.
    Taky můžeme upéct pláty bez ořechové krusty a vrchní plát polét čokoládou.
    Ořechová krusta: 10 dkg Hery, 2 lžíce medu, 10 dkg ml. cukru, 25 dkg hahrubo nakrájených ořechů.
    Všechny suroviny smícháme v kastrolku, jen ořechy dáme,až se vše rozpustí.
    Krém: 3dcl mléka,1 vanil.pudink,10 dkg cukru, 25 dkg másla,rum.
    Z mléka a pudinku uvaříme pudink. Po vychladnutí zašleháme cukr,máslo a rum.
    Plát potřeme povidly /marmeládou/, krémem, dáme další plát…..na hoře bude plát s ořechy.S povidly je řez úžasný.
    Pokud vynecháme krém a namažeme jen povidly,což je taky výborné,řezy budou trvanlivější.
    Necháme aspoň jeden den rozležet.

  2. Jana napsal:

    Dobrý den,
    paní Hanko, tak to je něco! Děkuji za skvělý recept. Já totiž při čtení hned vařím a v duchu ochutnávám :o) Je to podobná dobrota, jako medovník, ale řekla bych, zajímavější. Určitě vyzkouším.
    Děkuji Vám za přízeň a přeji krásné jaro!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.