5 SVĚTOVÝCH RECEPTŮ

DOMÁCÍ POHODA ZAČÍNÁ OD NOHOU
19.2.2018
CO NOVÉHO V OBÝVÁKU?
21.2.2018

Zaručeně doma připravujete celou řadu receptů, které mají svůj původ v jiné zemi, než v naší. Mnohé z nich natolik zdomácněly, že je považujeme za místní. Třeba takové linecké pečivo.

Na blogu naleznete spoustu receptur, které zažehly svou slávu například ve Švédsku, v Anglii, Americe nebo Švýcarsku. Namátkou připomenu jen maggi pastu nebo císařský trhanec, který si třeba s oblibou dáváte k snídani. Určitě nesmím zapomenout na francouzské madlenky nebo voňavý krém lemon curd, o alkoholických nápojích ani nemluvě. Nemyslím, že by tyto recepty šlapaly na paty našim výtečným tuzemským dobrotám, ale pravé kuchařské srdce bývá otevřené tisícerým změnám. Nehledě na to, že recepty odjinud vypovídají o jiných kulturách a otevírají široký rejstřík surovin, které třeba běžně nevyužíváme. Vždyť to není tak dávno, kdy jsme tu běžně nekoupili krabici kuskusu, pravou vanilku nebo půvabné zelí pak choi.

Takže ochutnávejte na každém kroku a já jsem pro vás pro tentokrát soustředila pár receptů, při nichž pořádně proženete šlehače a mixéry.


005

1 IRSKO A BANOFFEE PIE  Nepečené dorty jsou bezva pro každého, kdo se nechce potýkat s těstem. Základem tohoto proslulého karamelového koláče s banány  jsou jen nadrcené sušenky. Korpus sice musíte prohnat troubou, aby se zpevnil, ale není to nic složitého. Jen bych doporučila vyrobit si svůj vlastní smetanový karamel. Požitek z dezertu bude podstatně větší, než když využijete kupované kondenzované mléko, které je hodně sladké.

svet1

2 RAKOUSKO A LINZER TORTE  Nepochybuji, že některou z modifikací lineckého těsta máte v repertoáru své kuchyně. Například vánoční cukroví nebo tradiční mřížkový koláč s marmeládou. Toto je jen další varianta jak si hrát s těstem, a jak recept posunout trošku jinam. V kombinaci s jemně karamelizovanými jablky si vytvoříte výtečný koláč k nedělnímu ránu. Pekla jsem ho z raných jablíček, ale právě tak se hodí využít současná uskladněná jablka, která už ztrácejí svou šťavnatost.

svet2

3 FRANCIE A TARTE TATIN  Převrácený meruňkový koláč je samozřejmě nejlepší z čerstvého ovoce. Stejně úspěšně si ho však připravte právě teď, v zimě, kdy je touha po jižním ovoci největší. Peču ho jak z kompotovaných meruněk, tak i z broskví. Jen je musím nechat pořádně vykapat, aby koláč neuplaval. Do trouby totiž putuje těstem nahoru.

svet5

4 ANGLIE A TRIFLE  Trifle znamená „maličkost“, prostě něco na zub, jen tak mimochodem. Hned z kraje vám prozradím, že je s ní docela dost práce a ještě k tomu vás pořádně zasytí, takže to není malá sladká tečka. Ovšem na druhé straně si neskutečně pochutnáte. Je fakt, že si můžete ledacos usnadnit – jak dýňový krém díky rozmixovanému kompotu, tak i přípravu perníkového těsta, které napečte dopředu.

svet3

5 ITÁLIE A CIABATTA  Na závěr ještě jeden slaný příspěvek k příjemné večeři. U zahraničních receptů mě baví i jednotlivé názvy pokrmů. Hned vás přenesou někam do světa, ideálně do míst, které jste navštívili. Ciabatta je tradiční italský chléb z bílé mouky, který se jí samotný nebo s dalšími pokrmy, nejčastěji se zeleninou. Pokud ho dochutíte rajčátky, sladkou cibulí a černými i zelenými olivami, určitě si ho užijete samotný, třeba jen se sklenkou bílého vína.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.