5 PRÁZDNINOVÝCH ZELENINOVÝCH JÍDEL

STYLOVÉ HODINY S LEVANDULÍ
24.7.2017
V ZÁPLAVĚ LEVANDULE
26.7.2017

Myslím, že dovolávat se zdravé stravy, vitamínů a diet není třeba. Zelenina je chutná a nenahraditelná sama o sobě, a její prospěšnost lidskému zdraví je nedocenitelná. Pomáhá nám celoročně odlehčit jídelníček, a za to jí patří dík.

Je zajímavé, že když předložíte zarytému masožroutovi syté špenátové palačinky, vůbec si nevšimne, že maso ani nešlo kolem. Na druhé straně absenci bifteku nezamluvíte salátem se skvělým dresinkem. Pokud není konzumování zeleniny blízké vašemu naturelu, zkuste si otevřít dobrou kuchařku se zeleninovými jídly – mimo jiné vřele doporučuji třeba knihu Zelenina, má láska od Marcela Ihnačáka, kde se vám začnou sbíhat chutě hned od prvních stránek, nebo si zajděte na pořádný zeleninový trh. Zaručeně odtud neodejdete s prázdným košíkem.

Do čeho všeho jde tu krásu nastrkat, zjistíte velice rychle. Nakonec, maso není nepřítel, a se zeleninou se výborně doplňuje, takže, proč nekombinovat a nepokoušet chuťové buňky oběma způsoby. Pokusím se vás zeleninově naladit dobrými recepty, i nabídkou nádobí, v kterém se výtečně vaří.


zelenina1

1  Z kysaného zelí  No, začínám od podlahy, pro ty z vás, kteří se zeleninově otužují. Kysané zelí je plné vitamínů a minerálů a pochopitelně je nejlepší konzumovat ho čerstvé. Samotná šťáva má blahodárné účinky pro zklidnění žaludku. Hodíte-li však křupavé zelí do hrnce a přidáte kvalitní klobásku, připravíte si správné jídlo pro prázdninové dny, kdy je nejlepší zalézt pod peřinu. Vaříte-li na chalupě, pak možná propadnete kouzlu smaltovaného nádobí, které je tak krásné, že bez něj nelze být :o)

zelenina2

2 Extrémně sytící  Palačinky se špenátem zapečené ve smetanové rajčatové omáčce s mozzarellou, to je prostě kulinářský koncert. Ale práce s nimi se prolíná, takže brzy budete mít jídlo v troubě. K zapékání je dobré mít ohnivzdorné misky, které jsou přesně velké na porce, které potřebujete. Navíc s nimi můžete pokrm servírovat přímo na stůl.

zelenina3

3 Z čerstvého špenátu  Špenátové knedlíčky patří k jídlům, které uvařím, když se chci blýsknout něčím hodně dobrým. Jsou lehounké jak dech a tak výtečné, že vaši hosté omdlí blahem. Ještě něčím se můžete blýsknout – měděným hrncem Morreti, který si v kuchyni zjedná zaručenou pozornost. Jak udržovat měděné povrchy, si přečtěte zde.

zelenina4

4 Smažené na pánvi  Znáte něco prázdninovějšího, než je blažené ujídání kopce smažených placiček? Krásně se udržují teplé, díky tomu, že se hromádka stále doplňuje přímo z plotny. Mohou být bramborové, houbové, masové, nasladko z lívancového těsta, zkrátka, co máte rádi. Řadím mezi ně také placičky z květáku nebo z cuket. Kápněte si na ně lžičku zakysané smetany s česnekem, a pochutnejte si. Na smažení je třeba kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem, aby práce šla rychle od ruky.

zelenina5

5 Tisíce dobrých salátů  Zeleninové saláty jsou prvním jídlem, které vás napadne, když se řekne zelenina. Ani nevím, kolik jich vlastně dělám. Záleží na tom, zda jsou přílohové, nebo zda je podáváte jako hlavní jídlo. Nedílnou součástí mnoha pokrmů jsou bylinky. Jako v tomto případě, kdy bulgur ochucuji velkým množstvím petrželky. Obrovská variabilita kombinací chutí vyladí váš oblíbený salát jak si přejete. Je to ten nejpříjemnější způsob, jak jíst čerstvou zeleninu každý den. Nezapomeňte si pořídit chytré kráječe a struhadla, bez nichž by byla příprava zeleniny zdlouhavá.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.