5 NÁPADŮ PRO UCHOVÁNÍ BYLINEK

MALOVÁNÍ MALINAMI
28.8.2017
NOVÉ POHOVKY Z PODZIMNÍHO KATALOGU
30.8.2017

Jak se nám příroda pomaličku balí do babího léta, je čas rozhlédnout se po zahradě, zda nezbylo nějaké to zdraví, co se dá sklidit na zimu. V květinářstvích lze teď koupit pěkně zakořeněné květináčky s bylinkami, od nichž lze očekávat, že půjdou pěstovat doma. Je ta správná doba myslet na zadní kolečka…

Možná jste objevili článek s 6 recepty na zpracování bylinek formou bylinkového másla, bazalkového pesta, lahodného sirupu z máty, či nakládání do soli, které vřele doporučuji, protože vám skleničky vydrží v chladničce do příštího roku v nezměněném stavu (tedy, pokud na ně zapomenete). Nyní si můžete doplnit recepty o 5 dalších rozmanitých nápadů, aby u vás nezůstal ani lísteček nazmar.

Jak bylinky zazimovat:

  • Vytrvalé bylinky – jako tymián obecný, saturejka horská nebo meduňka lékařská, vydrží dokonce na záhonech. Jen je na zimu zaštípněte nebo seřízněte a přikryjte chvojím.
  • Pokud jste bylinky pilně pěstovali na balkoně, přesuňte je ještě před příchodem mrazíků nejlépe na východní nebo jižní parapet, a ponechte je při teplotě 10-20 stupňů. Pokud je teplota v místnosti ve té vyšší rovině, tím více vody budou bylinky potřebovat. Pozor však na přelití, které nesnášejí. Ideální je, máte-li truhlíky osazené rostlinami, které mají podobné nároky. 
  • Necháte-li bylinky na balkoně, pak je třeba chránit je před vymrznutím. Květináče obalte polystyrenem, nebo je vložte do větších nádob vystlaných slámou, či pilinami. V období, kdy nejsou mrazy, bylinky tu a tam trošku zalijte, protože mrazivé období zeminu i rostliny dokonale vysuší.

byliny1

1 Libečková maggi pasta  Poslední kus libečku vždy napěchuji do nízkých sklenic společně s olejem a solí. Umixovanou pastou si pak v zimě provoníme polévky i bramborová jídla.

byliny2

2 Ochucené oleje s bazalkou  V obchodech si za tuhle delikatesu docela připlatíte, takže si vyzkoušejte výrobu olejů podomácku. Jsou vynikající a je to prima způsob, jak sklidit poslední trs bazalky. Přes zimu ji na parapetu udržím jen občas, takže ji raději komplet sníme. Na olej, kterým ochutíte pozdní zeleninu, si pořiďte pěkné láhve.

byliny3

3 Tymiánový sirup  Letos jsem ho vyráběla kvůli limonádám s alkoholem i bez. Už není ani kapička. Tymián samotný je však velice odolná bylina, která vydrží přezimovat na záhoncích. Jen trochu zešedne, ale na jaře zase obrazí. Dokud je čas, seřízněte ji a navařte si fůru sirupu. V zimě podpoří vaše dobré zdraví. Limonádu můžete servírovat v atraktivních sklenicích s brčkem.

byliny4

4 Houbové koření  Ještě je teplo, a horká polévka mi v tuto chvíli nic neříká. Ovšem jakmile se ochladí, přijde vhod. Patříte-li ke šťastlivcům, kteří mají nasušené houby, neváhejte si udělat lahvičku báječného koření s libečkem, koriandrem a muškátovým květem. Masové polévky jsou s ním naprosto skvělé. Koření uchovejte v dobře uzavíratelné dóze ze skla nebo z plechu, a těšte se na zimu.

byliny5

5 Domácí pot-pourri  Na závěr musím připomenout moji milovanou levanduli. Nasušené květy si schovávám na zimu pokaždé. Dávám je do pečení, do čajů i do vonné sušené bylinkové směsi s pomerančovou kůrou. Je to taková hezká vzpomínka na slunečné léto.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.