5 LUXUSNÍCH DOBROT K VÍNU

POKOJ PRO PUBERŤÁKY
4.10.2016
KVĚTINOVÉ ARANŽMÁ V HEDVÁBÍ
6.10.2016

Léto bylo fajn, ale možná i u vás poněkud hektické. Nastupující podzim nás trošku přibrzdí v rozletu, a většinou zjistíme, že doma je třeba ledacos opravit, napravit a vylepšit, a také, že jsme se se spoustou přátel v tom fofru míjeli. Není nic jednoduššího, než se sejít u sklenky dobrého vína.

Konec konců, je třeba se na to nové období trošku posílit, probrat novinky a cokoli příjemného naplánovat. Nevidím lepší plán, než napéct a naložit něco dobrého a rychlého, hodícího se ke zmíněné sklence. Mimochodem, nepotřebujete novou výbavu sklenic??

1  Chuťovky k vínu soustřeďují vždy kombinaci těsta plus dalších pikantních příměsí. Například větrníky se špenátem  patří k onomu druhu pečiva, po kterém se jen zapráší. Tím spíš, že je dobré podávat je ještě za tepla. V receptu jsem pracovala s šikovným šestistopým rádýlkem, které rozkrájí těsto na pravidelné proužky. Bohužel ho momentálně nemáme, ale proužky jistě zvládnete i bez něj.

2  Koktejlové croissanty vyrobíte pomocí válečku, který vidíte na úvodní fotografii. Plát těsta lehce rozkrájí na trojúhelníky, které jen zavinete do úhledných rohlíčků a naplníte sýrem. Samozřejmě je můžete ochutit dle svých představ. Je to naprosto jednoduché. Výsledkem jsou křehoučké rohlíčky, které se rozplývají na jazyku.

3  Nakládané olivy patří k pochoutkám, kterými potěšíte milovníky tohoto zdravého pokrmu. Je to s nimi stejné, jako s burskými oříšky a bramborovými lupínky. Ochutnáte – a nepřestanete. Takže jich raději nakupte víc. Tuto laskominu si však připravte v předstihu, aby se všechny chutě náležitě rozležely. Prostřete si k tomu na krásném nádobí zdobeném olivovým dekorem.

4  Ach, jednohubky! Nerada je dělám, ovšem nesmírně ráda je jím. Musí jich být totiž pokaždé celá hromada a já se při jejich vyrábění nudím. Abych si to různorodé mazání a zdobení urychlila, vynalezla jsem tyto párečkové jednohubky plněné bazalkovým pestem. Ty jsou hotové jedna, dvě. Můžete je slupnout teplé, nebo je dozdobit zeleninou a podávat za studena. Možná mi tak chutnají ještě více.

5  To nejlepší nakonec, alespoň podle mě. Pořiďte si dózu s pěkným uzávěrem a naplňte ji po okraj ochucenými kostičkami sýra proloženými sušenými rajčaty a bylinkami. Slibte si, že je v té lednici fakt necháte rozležet, a teprve pak choďte ujídat. Pokrm je to sytý a lahodný. Pokud se o něj rozdělíte s návštěvou, přidejte ještě opečenou bagetku. Úspěch a chvála zaručena!


006

Větrníky se špenátem doplňte růžovým pepřem. Pečivu dodá na pikantnosti.

002-2

2  Koktejlové croissanty vytvoříte pomocí ostrého válečku s trojúhelníkovými výsečemi.

003-3

3  Nakládané olivy jsou trošku ostřejší, a ještě lepší, než olivy samotné. Ochutnejte, budete ztraceni, jako já…

dscf2167

4   Párečkové jednohubky plněné bazalkovým pestem jsou skvělé za tepla i za studena dozdobené zeleninkou.

002

5  Nakládaný sýr plný koření, sušených rajčátek a bylinek, je prostě báseň.

Přeji vám veselý vstup do podzimu a hodně domácí pohody!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.