4x KOKOS V HLAVNÍ ROLI

ITALSKÝ LIKÉR LIMONCELLO
23.10.2017
KOUPELNA JAKO SALON KRÁSY
25.10.2017

Strouhaný kokos je řazen k superpotravinám, kokosový olej k pokladům ve výživě a kokosová voda k všestranným prostředkům při dietách i proti stárnutí.

Nemohu opomenout nádhernou vůni kokosu, která je součástí mnoha kosmetických produktů. Z kokosu se dělá mouka, jogurt, šlehačka, ocet, a já nevím, co ještě. A tak je pochopitelné, že kokosové plantáže umožňují milionům lidí v Tichomoří i v Asii každodenní obživu. Kupodivu se k nám kokosové produkty dostávají v rozumných cenách, a každý, kdo objevil důležitost této plodiny, si ji s chutí užívá.

Když už jsem začala o zdraví, bylo by dobré zůstat jen u něj. Ale, už se nám pěkně blíží plánování zimních sladkostí, a bez kokosu se většinou neobejdou. Tak tedy populárně začnu u nich. Ale alespoň v závěru článku doplňuji pár zásadních kokosových informací.


kokos1

1 Zdravá pečená granola  V téhle dobrotě kokosu nijak neublížíte. Strouhaný kokos přidejte velkým dílem do směsi ovesných vloček, oříšků, mandlí, a společně s kokosovým olejem a medem všechno společně zapečte v troubě. Po přidání sezonního nebo rozmrazeného ovoce si natolik pochutnáte, že se tento zdravý mix surovin stane nedílnou součástí každého vašeho dne. Chcete-li pro svou rodinu udělat něco rozumného, připravujte si granolu pravidelně. Tvrdím, že nedá vůbec žádnou práci.

kokos2

2 Barevný kokos  Kokos je krásný tak, jak je. Je bílý jak sníh a na pečivu vytvoří bílý kožíšek. Ovšem, co bychom neudělali pro děti, nebo pro to, aby hosté vydechli hlasité áách, když přinesete na stůl něco, co není tak úplně známé. Jak si kokos bleskově a vtipně obarvíte, uvidíte v článku. Vůbec se u toho nezamažete. Potravinářským barvivem šetřete, je ho třeba jen minimální množství. Nejlépe se pracuje s gelovými barvami, ale aby byl kokos zdravý jak má být, využijte raději přírodní barviva ze šťáv ovoce a zeleniny.

kokos3

3 Oblíbené kokosky  Ne, toto nejsou bonbony v košíčkách. Asi mi tu chybí měřítko, abyste viděli, že na stole jsou prostřeny klasické muffiny. A ne ledajaké. Uvnitř bonbony přece jen naleznete – jsou tam zapečené. Kokosové těsto, kokosová náplň, to vše pro milovníky této voňavé pochoutky. Strouhaný kokos nádherně ulpí na povrchu těsta, když spočine v peřině z krému.

kokos4

4 Kokosové hobliny  Dužnina kokosového ořechu se prodává i nastrouhaná na plátky, které tvoří robustní kousky. Pořádně se do nich zakousnete. Vím ale ze zkušenosti, že načatý sáček je třeba dobře uzavřít, aby hobliny neseschly. Raději je spotřebujte, třeba na dochucení znamenitých řezů z čokoládové pochoutky Margot. Sama je z kokosu, takže i výsledný dojem bude skrz naskrz kokosový. Ano, tady si trochu zahřešíte, ale určitě si pochutnáte!


Základy kokosových vědomostí:

  • Kokosový olej se získává z dužniny zralého kokosového ořechu, tedy z plodu kokosové palmy. Protože neobsahuje transmastné kyseliny (najdeme je v průmyslově zpracovaných produktech z rostlinných olejů), je tedy lepší variantou nejen ke konzumaci, ale také je prospěšný pleti, vlasům i zubům. Nejzdravější je extra panenský kokosový olej lisovaný za studena. Chová se zvláštně, protože mění svou konzistenci podle ročního období. Při teplotách nad 24 °C bude tekutý, v teplotách pod 24 °C olej ztuhne. V chladničce vydrží až 2 roky, malé krystalky uvnitř nejsou na závadu. Zkuste si s ním jednou tence namazat chleba místo tradičního másla, nebo si přidejte lžičku do svého oblíbeného smoothie. Možná jste už vyzkoušeli i vlastní raw čokoládu.
  • Strouhaný kokos je bezesporu nejznámějším produktem. Je bezlepkový, obsahuje málo sacharidů a je ideální pro pečení a zdravou kuchyni. Vyrábí se ze sušené dužniny zralých kokosových ořechů. I když neobsahuje cukr, chutná sladce. Chtějí-li vaše děti mlsat, dejte jim pár lžiček kokosu.
  • Kokosové hobliny se získávají ze vzduchem sušené dužniny. Hodí se jako přísada do müsli, do pohárů i pro zdobení pečiva. Jsou křupavé a mají příjemně ořechovou chuť.
  • Kokosový krém (Coconut Cream) má vysoký podíl tuku. Využijete ho jako základ do omáček nebo u receptů na smoothie.
  • Kokosové mléko vzniká z dužniny zralého kokosového ořechu. Od krému se liší pouze v obsahu tuku, obsahuje více vody.
  • Kokosová voda chutná nejlépe přímo z nezralého kokosového ořechu. To se nám asi málokdy poštěstí ochutnat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.