4 SLADKÉ LÁSKY Z KUCHYNĚ

RÝŽOVÝ SALÁT S HRÁŠKEM A HOUBAMI
8.2.2018
KÁVOVÁ PANNA COTTA
13.2.2018

Není pochyb, že jídlo s láskou chystané, chutná nejlíp. A pokud se jedná o pokrm sváteční, tím spíše – valentýnský, to už je přímo mana nebeská!

Existují dny v roce, kdy se neohlížíme na kalorie. Svátek svatého Valentýna k nim patří. I když ho nijak neslavíte, následující recepty stojí za povšimnutí. Myslím, že najdete horu příležitostí, kdy chcete někomu blízkému připravit něco neobyčejného.

Pokaždé říkám – chcete-li si dát výtečné jídlo nebo zákusek z výjimečných surovin, zajděte si do dobré restaurace či vyhlášené cukrárny. V domácí kuchyni dělejte to, co vás těší, a ze surovin, za kterými se nemusíte honit. Ovšem existují výjimky, kdy se nechceme vzdát prožitku z míchání surovin holýma rukama, ochotně zápolíme s cukrářskými pytlíky a statečně se vyrovnáváme s upatláním (a následně s úklidem) celé kuchyně. Celé to všechno se odehrává kvůli někomu, koho milujeme.

A tak dobře známý recept na vonící ovocný koláč, který děláme i poslepu, vyměníme za obrázek s malým úhledným dortíkem nebo cukrovím, jaké vídáme v cukrárnách. A snažíme se ho vytvořit zrovna tak. Dobře ten pocit znám; znám i veškeré nezdary a úskalí. Snažím se je eliminovat nejrůznějšími kuchyňskými vychytávkami. Ty moje oblíbené naleznete i v následujících článcích.


valentyn1

1 Forma na srnčí hřbet  Elegantní tvar jednotlivých porcí formu předurčuje k velice častému pečení – sladkému i slanému. K těm luxusním kouskům patří nepečené (v tomto případě téměř nepečené) dezerty. Mandarinkový cheesecake je úžasný v tom, že když je celý uzavřený do čokolády, hosté nevidí, co skrývá uvnitř. Překvapení bývá velice příjemné a řekne všechno za vás, beze slov.

valentyn3

2 Pusinky tak akorát, díky silikonové formě  S pusinkami a makronkami je potíž; většinou je chceme mít vyrovnané na plechu jako na přehlídce. Pokud nemáte jistou ruku, jde to perfektně až se silikonovou formou na pečení makronek. Jsou na ní vytlačená plastická kolečka, díky nimž se těsto udrží přesně tam, kde je třeba. Vznikne tak stejně velké pečivo, které vám na misce udělá jen a jen radost. K tomu, jak chutná, není třeba nic dodávat. Pusinky jsou božské, a podávejte je jen a jen s láskou.

valentyn4

3 Mini zákusky jako z cukrárny  Slavný dort Red Velvet peču ráda, navzdory trošce přidaného barviva. Bývá to beztak jen tak jednou do roka, protože dortový repertoár má každý z nás široký. K svátku sv. Valentýna doporučuji napéct místo velkého dortu jednotlivé luxusně vyhlížející porce. Aby váš protějšek věděl, že jste si oblékla zástěru jen pro něj :o) K tomu, aby zákusky byly úhledné, využívám nerezové vykrajovátko s pístem, pomocí něhož dortík vytlačím ven. Je pak jako ze žurnálu. A mimochodem – tu zástěru potřebovat nebudete. Pečení i výroba krému je rychlá a hodně jednoduchá, i když to tak nevypadá.

valentyn5

4 Kynuté těsto k snídani  Donuty miluje každý chlap. Možná ještě víc, než dortíky s krémy. Snad jen čokoláda je výjimkou, ale ta by se na srdcové dunuty hodila taky. Usmažte si je den předem. Budete k tomu potřebovat jen velké a malé vykrajovátko ve tvaru srdce. Pokud je nemáte, pořiďte si zmíněnou formu s pístem a vnitřek vykrojte malým kroužkem. Donuty budou menší, ale to nevadí. Podstatné je, že je budete servírovat k snídani…


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.