SE ZDRAVÝM SMOOTHIE MÁTE NAVAŘENO

KVÁSKOVÝ CHLÉB KYNUTÝ V OŠATCE
25.4.2016
CUKRÁRNA V KUCHYNI
27.4.2016

stuha_zelena

Pokud si připravujete smoothie, vyplnil se vám sen o bezpracném vaření! Patrně přikyvují pouze ženy, které si vaří samy pro sebe, ale sytá vitaminová bomba by v mnoha ohledech mohla uspokojit i další členy vaší rodiny.

Hustý, přitom jemný nápoj sestávající se z mixovaného ovoce, zeleniny a nejrůznějších přísad, jako je med, kvalitní čisté kakao, jogurt, ovocné šťávy, kokos apod., si ve spoustě sezonních obměn můžete připravovat po celý rok. Kombinace ingrediencí vyhoví vaší jarní zeštíhlující dietě, získáte účinný detox, dětem nenápadně namixujete ovoce, které normálně nechtějí konzumovat, a v ne poslední řadě lze připravit nápoj s vysokou nutriční hodnotou potřebnou pro výživu starších osob a při rekonvalescenci.

Často vás zarazí nezvyklé kombinace surovin, ale neodsuzujte to, co jste neokusili. Pokud vám nezachutnají, pak se nic neděje a přikloňte se k potravinám, které prostě máte rádi a nemohou vás zaskočit. Jen se připravte na to, že super hustý koktejl vás pořádně zasytí a k jeho konzumaci budete potřebovat brčka s velkým průměrem, případně dlouhou lžičku na latte. Pořiďte si pěkné sklenice se silným dnem – a pusťte se do ochutnávání.

stuha_zelena

smoothie1

Nejzásadnější věcí je víceúčelový mixér, robot, odšťavňovač – a nejlépe originální smoothie maker. Tyto praktické pomocníky v nejbližší době ani neuklízejte, sezona začíná. Pak si namíchejte ovoce a zeleninu dle svých chutí. Jako sladidlo funguje nejlépe med. Na zředění hustého základu je ideální mléko, jogurt, ovocné šťávy, kokosové mléko i obyčejná minerálka. Smoothie podávejte vychlazené. A ještě jedna rada. Všechny plody by měly být vyzrálé, šťavnaté a chutné. Nespoléhejte na to, že ze v nápoji ledacos ztratí. Trpká a nezajímavá chuť by vás úplně odradila.


 

LETNÍ VITAMÍNOVÁ BOMBA

Příprava: 15 minut * Připravíte: 2 porce

  • 200 ml vymačkané pomerančové šťávy i s dužninou
  • 3 nektarinky nebo broskve
  • 1 celerový řapík, zbavený povrchových vláken (loupejte od prohlubně)
  • na dozdobení plátek pomeranče a list řapíkatého celeru

Nektarinky obsahují velké množství vitamínu C. Jeho obsah v jednom plodu téměř pokryje doporučenou denní dávku. Minerální látky – draslík, vápník, hořčík, sodík, se zase postarají o to, aby vaše nervy byly jako ze železa. V kombinaci s řapíkatým celerem, který obsahuje nerozpustnou vlákninu a má málo kalorií, bude nápoj tím nejlepším jídlem pro zhubnutí. Hrnek celeru obsahuje 1,5 g nerozpustné vlákniny.

1. Do stolního mixéru nalijte vymačkanou pomerančovou šťávu.
2. Nektarinky nakrájejte na kousky i se slupkou (je zdrojem cenné vlákniny) a vhoďte je do mixéru. Přidejte oloupaný a na kousky nakrájený celerový řapík a vše rozmixujte do husté hmoty.
3. Máte-li sladký pomeranč a zralé nektarinky, smoothie je chutné a není třeba ho sladit. Jinak přidejte med podle své chuti.

 

smoothie2

Nepatříte-li v kuchyni k experimentátorům, patrně jste dosud nepili zeleninovou šťávu. Ani já dosud neochutnávala rozmixovaný řapíkatý celer – ale ujde to. Pro začátek si ho můžete dát méně, a uvidíte. Celer se má ideálně konzumovat syrový. Pomáhá tělu zbavovat se škodlivých toxinů a chrání před vznikem žlučových kamenů. Jeho samotná chuť vás patrně nenadchne. Přidáte-li trochu pomeranče a dávku nektarinek s bohatou nabídkou vitamínu C, výsledek je uspokojivý a vaše tělo vám poděkuje.


 

JARNÍ AVOKÁDOVÝ ŽIVOTABUDIČ

Příprava: 15 minut * Připravíte: 2porce

  • velké, sladké zelené jablko
  • 100 ml minerální vody
  • ½ zralého avokáda
  • hrst špenátových listů nebo 1 malý špalíček mraženého špenátu
  • 2 kávové lžičky medu

Avokádo je plod s vysokou nutriční a kalorickou hodnotou. Obsahuje tuky rostlinného původu, železo a cenné vitamíny. Hodí se při dietách jako náhražka másla nebo majonézy. Významně pomáhá při nemocech jater, ledvin a močových cest, chrání kůži a sliznice. Chcete-li pro sebe něco prospěšného učinit, zařaďte avokádo do jídelníčku.

1. Nejprve si připravte jablko. Nakrájejte ho i se slupkou na tenké plátky a rozmixujte v chopperu. Přesuňte ho do stolního mixéru, přilijte vodu a přidejte kousky vydlabaného avokáda a špenát.
2. Nemáte-li čerstvé lístky špenátu, použijte špalíček mraženého (zmrazené kousky jsou praktické pro jednotlivé odebírání porcí, které tak budete mít stále po ruce).
3. Všechny suroviny rozmixujte. Vznikne husté a bohaté smoothie, které ještě oslaďte 2 lžičkami medu. Chcete-li mít nápoj řidší, přidejte trochu vody.
Pokud nemáte čas nápoj vychladit, podávejte ho s ledem.

smoothie3

Tučné a nesmírně zdravé avokádo je právě teď na trhu; měli byste ho rozhodně ochutnat. Připravit se dá nejrůznějšími způsoby. Ale jako základ hlaďoučkého smoothie je naprosto ideální. Víte, jak poznáte při nákupu, že je plod zralý? Avokádo by mělo maličko pružit. Dejte však pozor na plody pomačkané od dalších kupujících. Pokud si nejste jisti, vyberte si pevné avokádo a nechejte ho doma 2-3 dny dozrát. Zelenou barvu dodá smoothie hrst špenátových lístků. Avokádo mám ráda na všechny způsoby, takže tohle je můj jarní favorit.


 

ČOKOLÁDOVÉ SMOOTHIE PRO KAŽDÝ DEN

Příprava: 15 minut * Připravíte: 2 porce

  • 130 ml kokosového mléka
  • 100 ml mléka
  • 2 banány
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 polévková lžíce kvalitního kakaa
  • pár lístečků máty
  • na dozdobení čokoládové vločky nebo sušené brusinky

Banán si dopřejte alespoň jednou za tři dny pro posílení mozku, uklidnění žaludku a pro zdraví svého srdce. Banány mají vysoký obsah draslíku a nízký obsah soli, což je řadí k významným nástrojům v boji proti vysokému krevnímu tlaku.

1. Do mixéru nalijte tekuté přísady, přidejte na kolečka nakrájené banány i zbytek ingrediencí a směs rozmixujte na hladké smoothie.

2. Vznikne poměrně hustý krém, který doplňte několika kolečky banánu a sušenými brusinkami, které jsou v čokoládovém krému moc dobré. Podávejte se lžičkou, případně smoothie nařeďte větší porcí mléka, než je uvedeno.

smoothie4

Toto je opravdu hustá dobrůtka, kterou musíte trošku naředit mlékem, nebo ji budete jíst lžičkou. Ke kombinaci banánů a čokolády není co dodat, zachutná i dětem. Smoothie jsem zařadila jako vydatnou a zdravou snídani. Na svačinu si našlehaný krém posypejte čokoládovými vločkami nebo sušenými brusinkami. Jejich nakyslá chuť vytvoří se sladkým nápojem skvělou kombinací.

stuha_zelena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.