TŘIKRÁT KYNUTÉ TĚSTO

INVENTURA LOŽNICE NA ZIMU
25.10.2016
NAKLÁDANÉ RYZCE / HOUBY
27.10.2016

Těsto se sice dává vícekrát kynout, ale nadpisem jsem myslela hned tři recepty na zcela odlišné pokrmy. Zkuste si upéct klasický kváskový chléb, houstičky plněné sýrem nebo výtečnou ciabattu. Počasí je na to tak akorát…

Do kynutých těst jsem se nikdy nehrnula. Slýchávala jsem, že těsto „kecne“, a místo chleba, buchet a housek vznikne „brousek“. Nikdy jsem se nedobrala uspokojivé odpovědi, co to je, protože moje maminka péct uměla. Ale já se do domácnosti nehrnula a tak jsem se musela všemi dovednostmi prokousat až v hluboké dospělosti. A tak se obracím k vám, co jste si ještě s kynutými těsty nic nezačali, a říkám, ničeho se nebojte, zvládnete to bez nerváků.

1  Kváskový chléb mě strašil dlouho, protože jsem si neuměla vypěstovat kvásek. S tím se však nemusíte trápit, protože si ho můžete koupit. Najděte ve svém okolí dobré pekařství a trochu vyškemrejte, anebo si kvásek vyrobte podle mého návodu. Tahle dovednost se hodí, protože si budete vařit po celou zimu skvělé kyselo. Chleba peču o to raději, co jsem si pořídila ošatku z ratanového dřeva. Na úvodní fotce vidíte, jak se syrové těsto krásně zformuje. Ještě se ale musí nadýchnout dokulata a pak už se rozvoní po horké kuchyni.

2  Houstičky s kostkou sýra patří víceméně k samostatnému jídlu, než k přílohám. Dochutit si je můžete kmínem, sezamovým semínkem, mákem. Sýr uvnitř by měl být tučný a s výraznou chutí. Už dlouho si říkám, že bych mohla vyzkoušet i gorgonzolu, ale ještě na ni nedošlo. Konec konců dovnitř houstiček lze vpravit i sušenou šunku, ale podle mě je domácí pečivo nejlepší s bylinkovým máslem a se zmíněným chutným posypem na povrchu.

3  Bílý italský chléb ciabatta jste určitě ochutnali na svých cestách. Teď se ho můžete najíst do sytosti, protože si ho upečete, kolik chcete. Těsto s příchutí oliv kyne ochotně samo a lze ho jen zamotat do tvaru takových těch překroucených vek. Pokud si chcete užít výraznější chuti, pak si povrch chleba ještě dozdobte rajčátky, cibulí a kořením. K vypeckování oliv používám vypeckovávač třešní. Beztak by v tuto dobu zahálel.


 

006

1  Čerstvý kváskový chléb patří k opravdovým dobrotám. Vrháme se na něj dokud je teplý, a je-li čas, připravuji k němu bylinková másla.

005

2  Houstičky s kostkou sýra je třeba sníst čerstvé. Dokud jsou vlažné a sýr uvnitř se jemně taví. Z trouby je vytáhněte, až když budou hosté za dveřmi.

007

3  Bílý italský chléb ciabatta se pokaždé sní na posezení. A je úplně jedno, kolik jsem ho napekla. Prostě se ujídá, povídá, popíjí, až je do drobečku pryč.

Nechte si chutnat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.