MANDLOVÉ CAKE POPS

PAPÍROVÁ KAPSA NA KOLEDU
11.3.2016
PŘÍBORY V UBROUSCÍCH S MANŽETAMI
15.3.2016

Dortíky na špejli se staly módní záležitostí. Chápu, že se líbí dětem, protože se dají hezky ozdobit. A vypadají opravdu moc lákavě. Nikdy nevíte, co je uvnitř…

Nejprve se tvarovaly do různě velikých kuliček, a stačily na ně ruce a chutná náplň, kterou si nejspíše připravujete o Vánocích na nepečené cukroví. Může být plná oříšků, rozinek, kokosu a čokolády a vůbec nemusí být přeslazená. Vyrobíte tak dětem dobré a zdravé mlsání.

Originální receptura na cake pops však vychází z upečeného dortového těsta, které se rozdrobí a smísí s dalšími ingrediencemi. Výsledkem je hladké, pevné těsto, které se poté tvaruje pomocí speciálních lisů nebo tvarovacích kleští. Právě tvarovací kleště jsem se rozhodla otestovat. Zda fungují, jak mají.

 

TESTUJEME KLEŠTĚ NA CAKE POPS

kleste_nahled

Kleště mají vyměnitelné rozevíratelné čelisti, do kterých vložíte kouli těsta a o zbytek se postarají různě tvarované nástavce. Ke kleštím patří 3 typy, takže vytvoříte srdce, hvězdu a květinu. Vytvarované těsto dejte nejprve do chladničky, aby před zdobením ztuhlo, ale v okamžiku, kdy do něj zapíchnete špejle (buď obyčejné, nebo plastové), je třeba cukroví někam odložit. Těsto je poměrně těžké a budete ho zdobit ze všech stran. Pochopitelně se dá improvizovat, ale doporučuji zakoupit speciální stojánek a plastové špejle, které lze používat donekonečna.


 

cakepops1

ZÁKLAD TVOŘÍ TŘENÉ TĚSTO   Nejprve jsem upekla klasický srnčí hřbet. Z běžného třeného bábovkového těsta, s máslem a vejci. Upekla jsem ho den předem, aby na druhý den nebylo tolik práce. Později těsto rozdrobte, přidejte máslo, zavařeninu a nastrouhaný mandlový marcipán. Prsty vypracujete hladké těsto.

cakepops2

TĚSTO JE TŘEBA VYCHLADIT   Možná se divíte, že má těsto podivný odstín, když srnčí hřbet byl původně žluťoučký. Za karamelovou barvu může moje rybízová zavařenina. Samotnou mě to překvapilo. Z vychlazeného těsta vytvořte kouli, na kleště nasaďte vybrané koncové čelisti a pak už jen stisknutím vytvarujte cake pops. Přebytečné těsto proteče otvory i kolem forem, ale u třetího kousku už se chytnete a začnete dovnitř dávat správná množství.

cakepops3

STOJÁNEK POSLOUŽÍ I PRO SERVÍROVÁNÍ   Odkládací stojánek je moc fajn. Odpadne otázka – kam s vytvarovanými dortíky. Po vychlazení těsta se můžete pustit do zdobení. Zvolila jsem čokoládu a cukrové mini perličky, ale můžete si vymýšlet, jak se vám zlíbí. Neměla jsem speciální plastové špejle, ale posloužily i obyčejné dřevěné. Jsou však slabé a ostré a v okamžiku, kdy se cukroví zahřálo, mělo tendenci sjíždět dolů. Tvary jsou poměrně dost velké a těžké. S kuličkami jsem tento problém neměla. Zabrzdila jsem je tedy úzkými stužkami. Nakonec, jsou přece za dveřmi Velikonoce, a cake pops můžete vyrobit koledníkům!


 

MANDLOVÉ CAKE POPS

Příprava: dortové těsto 30 min + pečení * těsto na cake pops 20 min + chlazení * Výroba cake pops: 40 min + zdobení * Vyrobíte: 15 ks

  • 310-320 g rozdrobeného třeného těsta (srnčí hřbet)
  • 130 g marcipánu
  • 3 polévkové lžíce rybízového džemu
  • 60 g másla
  • čokoláda na dozdobení
  • 3 druhy cukrářských máčků, cukrové kytičky
  • úzké stužky
  • plastové nebo dřevěné špejle

1. Upečte těžší třené těsto, objem cca do formy na srnčí hřbet. Nechte vychladnout do druhého dne.

2. Těsto odvažte a prsty rozdrobte do misky, přidejte nastrouhaný marcipán, džem a změklé máslo. Lžící směs promíchejte. Když se začne tvořit pevné těsto, pokračujte prsty. Nakonec dejte těsto na podložku, vypracujte váleček a nechte v chladničce min hodinu vychladit.

3. Tuhé a vychlazené těsto nakrájejte na hrubší kousky, z každého vytvarujte kouli a vtlačte ji do zvoleného tvaru formy. Kleště zmáčkněte. Pokud neodhadnete potřebné množství těsta, vytlačí se kolem sevřených čelistí ven. Hotový tvar odložte na talíř. Pokud vám základ těsta při práci změkne, znovu ho vychlaďte. Tvary odložte opět do chladu.

4. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Cake pops dejte na špejli a z obou stran polijte čokoládou. Dejte do stojánku a vložte do chladničky. Po ztuhnutí čokolády postup zopakujte, tentokrát přidejte cukrové zdobení. Znovu dejte ztuhnout.

• Pro snadné vyjmutí cake pops z kleští vymažte předem oba díly formičky máslem, případně vysypte cukrem nebo kakaem.

• Pro rychlé zaschnutí čokoládové polevy dejte vytvarované a neozdobené cake pops ještě před nanášeními polevy vychladit.

• Plastové tyčinky umyjte a opakovaně použijte.


SEČTENO A PODTRŽENO

Z dortíků na špejli budou určitě nadšené děti. Jejich příprava se mi zdá trošku zdlouhavá, chuťově i časově by mi vyhovovalo spíše pracovat s nepečeným těstem, z kterého o Vánocích tvořím kuličky. Napadá mě vytvořit cake pops z těsta na vosí hnízda. Nicméně k tomu všemu budu potřebovat tvarovací kleště. A s těmi se pracovalo výborně. Výsledek vidíte na nenazdobených tvarech na talířku. Jde to velmi hezky. Takže zkoušejte, a dejte vědět, které těsto bylo nejlepší.

razitko_02

 


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.